Accounts-bloggen

Tänk dig för innan du startar AB

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Startaeget.se skriver att antalet aktiebolag ökar starkt, antalet enskilda firmor står stilla och att så mycket som hälften av enskilda näringsidkare har ombildat eller ska ombilda till AB.

Man har tittat på dels statistik från Bolagsverket och dels en färsk undersökning från programleverantören Visma SPCS. Enligt den senare har 30,3% av Vismas EF-kunder redan bytt till AB och 19,2% tänker göra det inom ett halvår. Jag tycker personligen att siffrorna låter höga, men att trenden visar ett ökat antal AB är tydligt. Det är heller inte så förvånande med tanke på sänkningen av aktiekapitalkravet till 50 000 kr i våras och revisionspliktens avskaffande för små AB från 1 november.

Bör man ombilda?

Ett kontinuerligt work-in-progress här på Accounts-bloggen (vårt egna Duke Nukem Forever 🙂 ) är en mega-bloggpost om skillnaden mellan de olika bolagsformerna. Den blir klar nån dag – jag lovar. (EDIT 110914: Den är uppe!!!) Men tills dess kan man väl kort säga att det finns anledningar att ombilda till AB och det finns anledningar att inte göra det. Skattefördelar med AB får man först när företaget tjänar rejält med pengar och dessutom har några anställda. Den fördel med AB som alltid gäller är att det blir mycket tydligare med skattesituationen samt skillnaden mellan företagets och den privata ekonomin. Förutom detta är det nästan bara fördelar med enskilda firmor för små och nystartade verksamheter. Gratis att starta, snabbare att starta, mindre administration, bättre skattesituation, färre regler, mm.

Är AB då helt fel?

Nej, det kan absolut finnas anledningar att starta AB. Det finns fler fördelar än de jag har nämnt ovan, speciellt om du inte är nystartad och/eller om du har en verksamhet som är lite mer avancerad än en ensamkonsult. Det är ju numera betydligt billigare att ha AB (utan revisor), så om man vill kan man ju t o m kosta på sig att starta AB bara för att det känns bra. Mitt råd är att bolla med en redovisningskonsult innan du beslutar. T ex kan man utnyttja Account Factorys gratiserbjudande om startup-hjälp.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *