Accounts-bloggen

Bil i företaget eller privat?

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Två av våra mest kommenterade inlägg är Nettokostnad för tjänstebil och Förmån eller nettolöneavdrag. Båda handlar om företagsbilar och en fråga som ofta kommer upp är vad den verkliga kostnaden för en företagsbil är, samt huruvida man ska äga bilen i företaget eller privat.

Frågan är inte helt lätt, men här gör jag i alla fall ett försök till en kalkyl. Det jag vill göra här är att jämföra vad en viss bil kostar mig om jag leasar den privat och vad den kostar mig om jag låter mitt företag leasa den.

Antaganden

Den här kalkylen skulle kunna bli precis hur komplex som helst, så vi måste göra några antaganden:

 • Det är mitt eget helägda företag, dvs jag behöver inte ta hänsyn till rättvisa mot andra delägare el dyl.
 • Bilen körs framför allt privat, dock minst 100 mil per år i tjänsten. Annars får man inte lyfta halva leasingmomsen.
 • Leasingkontraktet har ingen första förhöjd leasingavgift. Vi kunde också räkna med första förhöjd leasingavgift, men då hade vi periodiserat ut den över leasingperiodens månader.
 • Den månatliga leasingavgiften motsvarar ungefär värdeminskningen på bilen.
 • Efter leasingperiodens slut lämnas bilen tillbaka till leverantören. Återköpspriset motsvarar restvärdet, dvs inga pengar emellan åt något håll.
 • Leasingavgiften är 5000 kr/månad inkl moms, dvs 4500 kr/månad exkl halva momsen.
 • Löpande kostnader för bilen (skatt, försäkring, service mm) är 1000 kr/månad inkl moms. Vi säger att det är 25% på moms på alla kostnader (vilket det ju egentligen inte är på skatt och försäkring).
 • Förmånsvärdet är 4000 kr/månad. Ingen nedsättning för omfattande tjänstekörning.
 • Marginalskatt för ägaren är 30%. Arbetsgivaravgifter är 31,42%.

Kostnad om bilen leasas av företaget

Kostnad i företaget

Leasingavgift: 4500 kr
Löpande kostnader: 800 kr
Soc på bilförmån: 1257 kr (31,42% av 4000)
Summa kostnader för företaget: 6557 kr
Detta motsvarar för ägaren: 3493 kr (6557 / 1,3142 * 0,7)

Den sista raden kanske verkar lite kryptisk. Men vi vill ju kolla vad en kostnad i företaget innebär för implicit kostnad för ägaren. Och om 6557 kr hade tagits ut som lön hade det först avgått sociala avgifter och sedan inkomstskatt. Med andra ord, en kostnad på 6557 kr i företaget innebär 3493 kr man annars kunde fått ut i nettolön.

Kostnad privat

Skatt på förmån: 1200 kr (30%  av 4000)

Kostnad totalt

Kostnaden för ägaren totalt blir 3493 + 1200 = 4693 kr

Kostnad om bilen leasas privat

Kostnad privat (och totalt)

Leasingavgift: 5000 kr
Löpande kostnader: 1000 kr
Summa kostnader privat: 6000 kr

Slutsats

I det här fallet är det alltså förmånligare att ta bilen på företaget än privat. Sen kan det tillkomma faktorer som rör kalkylen åt det ena eller andra hållet:

 • Om du kör mer än 3000 mil per år i tjänsten sätts förmånsvärdet ned.
 • Skattefri milersättning är 18,50 kr/mil för privat bil, 9,50 kr/mil för företagsbil (bensin, el mm utom diesel) och 6,50 kr/mil för företagsbil (diesel). Detta kan påverka kalkylen om du kör mycket i tjänsten. Beror även lite på faktiskt milkostnaden för bilen.
 • För vissa miljöbilar (främst elbilar) sattes förmånsvärdet t o m 2020 ned, men denna nedsättning togs bort från 2021.
 • Äldre bilar kräver mer service (talar för att ha den i företaget) men är värda mindre jämfört med förmånsvärdet (talar för att ha den privat).

Slutligen är siffrorna ovan såklart exempelsiffror, i ett verkligt fall kan utfallet bli väldigt annorlunda.

Förmånsbeskattning eller nettolöneavdrag?

Som vi sa i inlägget Förmån eller nettolöneavdrag kan du antingen betala skatt på förmånen, eller höja lönen med motsvarande belopp och göra ett nettolöneavdrag på samma belopp. Det blir samma sak i slutändan, men nettolöneavdragsmodellen har fördelen att du får högre kontant lön, vilket är bra för din SGI och din K10.

Se även

Nettokostnad för tjänstebil

Förmån eller nettolöneavdrag

19 Kommentarer

 • Hej!

  Vi håller på att titta över vår bilpolicy på företaget (20st anställda) och är lite osäkra idag på om vår modell är bara positiv för företaget.

  Modell idag:
  För den anställde
  Bruttolöneavdrag på 5000kr (oavsätt bilmodell)
  Förmånsvärdet på bruttolönen (ca 4000kr beroende på bil)
  Tvätt ingår ej, parkering och milersättning i tjänst

  Bilfärg bestäms av företaget + logotype på bilen.

  Vi har fått lite olika bilpolicys från andra företag där det ser ut såhär för den anställde:

  Bruttolöneavdrag mellan 0kr till 2000kr (även en modell där det är 60% av förmånsvärdet)
  Förmånsvärdet på bruttolönen (likt ovan)
  Tvätt och övriga utgifter ingår
  Privatmil förmånsbeskattas alternativ debiteras för exakt körde mil.

  Är vi helt ute och cyklar med vår modell, kan det till och med vara så att företaget tjänar på den anställde + att företaget har ”reklampelare” i och med val av färg och logotyp?

  Jag är relativt rookie på detta men har i uppgift tillsammans med kollega att se över vår policy.

  Om vi vill ha en exakt kostnadsneutralmodell hur ser den ut? (om man plockar bort logotyp och fast färg på bil)?
  Om vi vill ha en modell som är anpassad för en tjänstebil där val av färg och logotyp bestäms av företaget?

  Sökt igenom hela internet utan att egentligen bli klokare

  Tack på förhand!
  /Niklas

 • Karl Gunnar Sjöqvist

  Spontant tycker jag att det upplägg du presenterar verkar vara ogynnsamt för de anställda. Bruttolöneavdraget blir ju större än förmånsvärdet. Lite orättvist också om alla får samma bruttolöneavdrag oavsett bilens förmånsvärde. Kostnad för biltvätt borde också ingå i förmånsvärdet – dessutom blir ju reklamvärdet bättre för företaget om bilarna tvättas regelbundet.

  Att företaget väljer bilmärke, färg och vilka bilmodeller som finns tillgängliga kan ju anses normalt särskilt i ett större företag. Företagslogga på bilen är ju ett litet minus för användaren när han kör privat med den, men det får man nog acceptera som anställd.

  Om man tänker sig att ett bruttolöneavdrag görs som motsvarar förmånsvärdet borde det teoretiskt bli rätt. Förmånsvärdet ska ju motsvara vad förmånen är värd, och då blir då blir eventuella merkostnader för företaget en avdragsgill men skattefri förmån.

  Den här kalkylen kan ju skilja sig lite åt också beroende på till vilken kategori av anställda som ska erbjudas bilförmånen. En resande säljare t ex är ju i stort behov av bilen och kommer att göra nytta för företaget genom att använda den. Medan en som arbetar på kontoret och bara gör enstaka tjänsteresor mest kommer att använda bilen privat. Om hela personalen erbjuds förmånsbilar kommer det att bli större problem med t ex att någon avslutar sin anställning innan leasingperioden är slut.

 • Om man har en personalbil, dvs kostnadsneutralt fullt ut för företaget – vilken milersättning skall jag som anställd då få, för en bensinbil?

  • Hej Mikael!

   Om det är en bil du ska förmånsbeskattas för (även om du istället löser det med nettolöneavdrag) är det 6,50 kr/mil för diesel och 9,50 kr/mil för ”annat drivmedel” (t ex bensin). Det är bara om du använder en privat bil, där du själv står för alla kringkostnader som service, skatt, försäkring mm, som du får dra 18,50 kr/mil.

   Elbil då? Skatteverket nämner faktiskt inte detta uttryckligen, så den enda slutsats jag kan dra är att det är 18,50 kr/mil för privat bil och 9,50 kr/mil för förmånsbil (eftersom det är ”annat drivmedel”). Ka-ching! 🙂

 • Hej, Min chef har ställt till mig en fråga angående förmånsbilar. På hans tidigare arbetsplats har de haft följande: för att det ska vara kostnadsneutral för arbetsgivare ska förmånsbil med bensin: kosta 8 x prisbasbelopp, diesel: 8,5 x prisbasbelopp. Vad kan det gälla för en hybrid- och elbil? Tack på förhand, Lena

  • Hej Lena!

   Oj, det kan jag nog inte svara på. Det låter som nån tumregel de hade på just det företaget, men det måste ju bero på vilken setup de hade i övrigt. Dvs hur de använde nån kombination av bruttolöneavdrag, nettolöneavdrag och milersättning för att hantera förmånsbilar.

   Nån annan som hört en liknande tumregel och vet mer?

 • ((((( I dag har vi ett max belopp per tjänstebilsberättigad anställd på 8 prisbasbelopp för att köpa en bensinbil och 8,5 om man ska köpa in dieselbil. Skillnaden är för att det ska vara kostnadsneutralt för företaget oavsett vilken bil man tar.
  Om man sätter det i relation till att man ska sätta ett prisbasbelopp för hybridbil och ett prisbasbelopp för en elbil, så undrar jag om det finns några företag som har gjort det och vilka nivåer det i så fall skulle bli på dem?)))))))

 • Funderar just på våra alternativ i handelsbolaget:
  1. Påbörja nytt leasingavtal
  2. Handelsbolaget (med mindre och mindre omsättning….) köper loss de just nu leasade bilarna.
  3. Köpa loss bilarna privat.
  Enkelt och bra att fortsätta leasa men kanske skattetekniskt/ekonomiskt bättre att äga …?

  • Hej Katta!

   Det är svårt att svara på utan att ha mer information om bilarna, ekonomin i företaget mm. Och det hade nog varit svårt att svara på även med mer information. 🙂

   Tanken med exemplet i inlägget är att visa på hur de olika delarna påverkar kalkylen, så att man själv kan göra en bedömning. En tumregel är att med nya bilar, speciellt miljöbilar, är det mer förmånligt att låta företaget äga/leasa bilarna. Och ju äldre och miljöfarligare bilarna blir, desto mer väger det över mot privat.

   Och leasing/ägande är mest en fråga om finansiering, förutom detaljen att man med leasing kan få lyfta halva momsen.

 • Hej!

  Jag har en liten AB där jag jobbar ibland som läkarkonsult. Företaget har parallellt en bifirma där min fru jobbar och har med konditori att göra.

  Jag är 100% anställd i en privat vc och tar ingen lön från mitt företag.

  Jag funderar på att antigen privatleasa en bil och dra 18,50 kr/mil där jag kör under tjänsten som konsult eller köpa en bil till företaget och betala förmån.

  vad jag ser däremot är att förmånsvärden går inte att beräkna så lätt eftersom jag tar ingen lön från företaget.

  Jag har dessutom en lön på 79100kr/mån förre skatt via min arbetsgivare.

  Företaget har ingen hög omsättning eftersom jag jobbar enstaka veckor (cirka var 5e-6e vecka).

  Skulle jag kunna ta en liten lön motsvarande förmånsvärden eller hur ska jag räkna?

  Websidan är den bästa sidan om man vill förstå vad som gäller med att leasa en bil i verkligheten!

  Grattis!

  • Hej Lifesparker!

   Förmånsvärde och skatt ska vi nog kunna räkna på, oavsett om du tar lön eller inte. Förmånsvärdet är ju som det är, oavsett vilken lön du tar ut. Och med en inkomst på 79100 kr/mån från din andra anställning ligger du på en marginalskatt på kommunalskatten + 25%. Dvs om du tar ut lön eller en förmån från ditt AB beskattas du med ca 55% skatt (om din kommunalskatt t ex är 30%).

   Så hur bör du göra? Jag förutsätter nedan att företaget visar vinst, dvs att det har ”användning” av avdragsgilla kostnader. Samt att du kör i tjänsten minst 100 mil per år och företaget därför får lyfta halva momsen på leasing. Samt att det är en ny eller nästan ny bil du funderar på.

   Första frågan är om du bör ha bilen i företaget eller privat. Och som inlägget ovan beskriver är det inte en helt lätt kalkyl och beror mycket på typ av bil, mängden tjänstekörning osv. Men för nya bilar som leasas brukar det vara bättre med företagsbil. Om det är en elbil eller laddhybrid törs jag säga att det absolut är bättre med företagsbil.

   Nästa fråga är hur du bör skatta för detta. Med din marginalskatt bör du ju inte öka din beskattningsbara inkomst ”i onödan”, så det allra bästa är om du med dina skattade pengar varje månad kan ersätta företaget för förmånsvärdet. Dvs om förmånsvärdet är 5000 kr betalar du helt sonika in 5000 kr av dina skattade pengar till företaget varje månad. Då får du ingen ytterligare inkomst som måste beskattas och det spelar mindre roll om företaget visar vinst eller inte, eftersom företagets bilkostnader till stor del matchas av intäkten från din månatliga inbetalning. Metoden att ersätta företaget för förmånen beskrivs närmare i inlägget Förmån eller nettolöneavdrag, men man kan alltså lika gärna betala in beloppet som att göra ett nettolöneavdrag. De fördelar med nettolöneavdrag som beskrivs i inlägget gäller inte riktigt dig – för dig handlar det mest om att minimera beskattningsbar inkomst.

   Om du inte känner att din ekonomi klarar att ersätta företaget för hela förmånen får du helt enkelt ta ut lite lön från ditt företag, alternativt skatta för förmånen. Du behöver ju inte ta ut en lön som exakt motsvarar förmånsvärdet eller skatten – du kan ju ta ut hur mycket eller lite du vill i lön.

   Så sammanfattningsvis är det förmodligen bättre med företagsbil, även om det beror på situationen och bilen. Och skattemässigt är det allra bästa att ersätta företaget för förmånen utan att öka din beskattningsbara inkomst. Men om det inte funkar ekonomiskt får du antingen skatta för förmånen eller ta ut lite lön från företaget.

   Sen kan det finnas andra varianter om man känner till din situation lite närmare, t ex beroende på din frus verksamhet, hennes arbetsinsats jämför med din, om hon tar ut lön osv. Men den är svår att svara på här på bloggen.

 • Hej.

  Jag har i år startat ett eget AB där jag äger 100% av aktierna.
  Idag kör jag privat en V70 (sista modellen).

  Funderade på att ta en förmånsbil av lite dyrare snittet.

  Bilen jag tittat på är KIA Stinger 3.3 T-GDI med prislapp på 528.400 kr plus extrautrustning på 21.901 kr (Vinterdäck och fälg inte inräknad, men ska vara med)

  Jag tänkte lägga mig strax under marginalskatten, som jag förstått ligger på cirka 41000 tkr i år, och 42 eller 43 nästa år.

  Hur får jag det mest förmånligt för mig och företaget?
  Blir det skillnad i förmånsavgiften o.dyl. och jag stripar bilen med min företagslogga / namn (t.ex. på sidorna bakom C-stoplen / vid tanken)?

  Jag räknar med att klara 100 milsgränsen i tjänsten (är uthyrd hos kund cirka 1-2 km från hemmet idag).

  • Hej Stefan!

   Första frågan är ju om det är bättre att ta bilen på företaget eller privat, vilket det här blogginlägget diskuterar. Och som du är inne på, för en ny bil i den prisklassen är det förmodligen bättre att ta den som företagsbil.

   Om du kör minst 100 mil i tjänsten varje år får du lyfta halva momsen på leasingen (om du leasar bilen) så där verkar du ju ha optimerat även den biten.

   Att stripa bilen påverkar tyvärr inte förmånsvärdet. Man kan ibland få sänkt förmånsvärde när en företagsbil rimligen inte kan användas privat till 100%, t ex om du är hantverkare och bilen konstant är full med verktyg. Men att stripa bilen är tyvärr inte nog för att få sänkt förmånsvärde, såvitt jag vet. Däremot är det säkert många som stripar sin bil för att stärka sitt case att det är en ren företagsbil som inte används privat. Men det är ju såklart den faktiska användningen som räknas.

   Och hur ska man sen resonera kring att skattemässigt optimera? Egentligen är det samma som om man bara har lön – upp till brytpunkten för statlig skatt (504 400 kr 2019) betalar du bara kommunal skatt, vilket väl är relativt lindrigt i Sverige. Och över brytpunkten betalar du 20% extra i statlig skatt. Så om du kan hålla din bruttolön + bilförmån under brytpunkten är det ”billigare” än om du hamnar över, helt enkelt. Så det handlar ju lite om hur mycket lön du behöver ta ut för att leva.

   Slutligen kan du optimera lite genom att ersätta företaget för bilen med nettolöneavdrag istället för att skatta för bilförmånen. Detta beskrivs närmare i inlägget Förmån eller nettolöneavdrag.

   Hoppas det besvarade din fråga.

   • Hej.

    Ok. Som jag förstår.. så jag säljer min bil till Kia ( detta fall) för typ 170+ tkr.. Så uppstår en skuld från mitt företag till mig på 170 tkr? Ingen skatt o.dyl åt nåt håll?

    Kan du ”gissa” vilket som blir bättre?
    Leasa ”samma bil” Där alternativ A är sprillans ny, 0 mil på mätaren osv osv Mot på pricken samma bil.. men uttagen ~1 år eller mindre eller mer… Men samma beskattninsår på bilen

    Dvs. i grunden får jag exakt samma bil som jag beställer ny, som jag kan ta en bil hos handlarn och kostar mig och företaget exakt samma krona att ta en sprillans mot en lättare begagnad? (800 – 1600 mil enligt blocket av samma biltyp)

    Som jag sett. så får jag ”samma” bil runt 80 tkr – 100tkr billigare för att den åkt några mil mot nybeställd. Och om jag får typ 170tkr för min privata bil.

    Nu är bilen jag kollat på inte en supermiljöbil.. inte ens ”lite miljövänlig” enligt dagens standard. Då den kommer dra runt 0.6-1.2L / mil och om jag minns rätt typ 270 co/2-grejer enligt lista.

    Men. Kan jag ta ut typ ”max strax under statlig skatt”, Betala in eller dra av in-lån på skatte-delen, så är jag ”good to go”?

    Jag har idag lånat in 150 tkr, utöver 50tkr för AB-grejer (dvs betalat 200tkr för mitt företag nu i starten)

   • Hej Stefan!

    Tyvärr är det svårt att ge nån detaljerad rådgivning såhär på bloggen. Man får hålla sig till att beskriva generella principer så får läsarna applicera dem på sina respektive situationer.

    Men nej, det blir ingen skatt när du säljer in din bil till ditt företag, såvida du inte gör det till ett pris som överstiger marknadsvärdet. Men eftersom företaget direkt säljer vidare bilen till bilhandlaren får man ju utgå ifrån att det är marknadsvärdet.

    En lättare begagnad bil blir ju å ena sidan billigare för företaget att köpa/leasa, men å andra sidan förhållandevis dyrare i förmånsskatt för ”vad man får”.

    Sista frågan förstod jag inte riktigt. Men jag tror du har alla svar jag kan ge i de tidigare kommentarerna, dvs vilken inkomstnivå som är optimal ur skattenivå och hur du kan betala för förmånen med nettolöneavdrag eller avräkning mot bolagets skuld till dig.

   • Hej.
    Svaret svarar lite på det jag frågade efter (samt läst en massa här idag om liknande frågor på diverse olike inlägg du/ni har)

    Jag tror jag har läst mig till att det är bäst(?) för mig att köra nettolöneavdrag. Och samtidigt kan leasingavgiften stanna på mitt företag att betala, så att jag egentligen bara betalar förmånsavgiften.

    Men, är det 100% av avgiften eller är det ~30% av avgiften jag behöver betala med skattade pengar (eller mina inlånade pengar till AB:t)?

    Jag hade tänkt att mitt företag får stå för ”allt”.. dvs service. gummi, tvätt m.m.

    Antingen skaffa ett fördelaktigt tanknings-kort på företaget(eller kör eget tankningskort privat) och skriva reseräkning när jag kör i tjänsten och resten anses vara privata mil.

    När jag läst lite, så verkar det vara ”ingen skillnad” på att leasa en sprillas ny bil från fabrik, som att leasa en lätt begagnad när det kommer till förmånsbeskattningen, då SKV går på bilens modelkod i sina listor.

    Hur gör jag om jag t.ex. tänkte byta in min V70 jag köpt privat, kan detta anses som ett lån till företaget till den summan jag får av bilfirman för att kunna räkna av med nettolöneavdrag eller är det ”förlorade” pengar för mig? (dvs ”vinst” för företaget som får bilen x tkr billigare)

   • Hej Stefan!

    Om du gör nettolöneavdrag är det hela förmånsbeloppet du ska dra av från nettolönen. Eller betala in separat med skattade pengar – samma sak.

    Tänk så här: att förmånsvärdet är 5000 kr innebär att skattemässigt anses förmånen att få köra företagets bil vara värd 5000 kr. Om du då betalar företaget exakt 5000 kr för förmånen så uppstår ju ingen förmån att skatta för. Hade du istället ersatt företaget med bara 4000 kr hade du fått skatta på 1000 kr osv.

    Förmånsbeskattning av drivmedel för privat körning tycker jag själv är mest bökigt och tveksamt om det är så förmånligt, så jag brukar rekommendera att betala drivmedel privat och ta milersättning för tjänstemil. Men jag har alltså inte räknat på det i detalj, så jag kan inte säga vad som är bäst/sämst skattemässigt.

    Precis, förmånsvärdet är detsamma vare sig bilen är ny eller lättare begagnad, vare sig du leasar eller köper, eftersom förmånsvärdet är baserat på nybilspriset. Men det innebär ju att förmånsvärdet är förhållandevis högre för en begagnad bil, som ju rimligen borde vara värd mindre, om du är med på vad jag menar. Man får ”mindre för pengarna” när man förmånsbeskattar en lite äldre bil.

    Om du byter in din privata bil när företaget köper/leasar den nya bilen, blir inbytespriset en skuld från företaget till dig. Det blir ungefär samma sak som om du skulle först sälja bilen till företaget för inbytespriset (men inte få betalt utan det blir en skuld till dig) och sedan säljer företaget den till bilhandlaren och får därmed lägre pris på nya bilen. Och du kan använda skulden till dig för att räkna av mot nettolöneavdraget.

 • Hej.
  Tack för svaret.
  Jag hade inte tänkt göra leasingbilen kostnadsneutral för mitt företag, vilket är ok vad jag förstått.. T.ex. däck, service osv som inte ingår i leasingavtalet.

  Köra reseräkning gör det nog enklare att räkna än att köra allt via företaget.

  En sak som jag inte är helt säker på.
  Förmånsvärdet, att köra via netto, blir det alltid(?) lägre i antal kronor än om jag skulle köra det som på bruttolönen och då med skatt osv. Eller får jag ~30% (av förmånsvärdet) högre skatt?

  Jag tänkte lägga mig strax under den statliga inkomstskatten och vill inte hamna över den med förmånsbilen.

  • Hej Stefan!

   Precis, du behöver inte göra det kostnadsneutralt för företaget när det är ditt eget företag. Det är något man kan göra (om man vill) för andra anställda i ett företag.

   Kolla igenom blogginlägget Förmån eller nettolöneavdrag – jag kan nog inte förklara det tydligare än jag gjort där. Dvs att köra nettolöneavdrag istället för förmånsbeskattning, och samtidigt justera upp bruttolönen, blir exakt samma sak i slutändan som att förmånsbeskatta. Skillnaden är att kontanta lönen blir högre vilket är förmånligt för bl a din K10 och din SGI hos Försäkringskassan.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *