Accounts-bloggen

Bil i företaget eller privat?

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Två av våra mest kommenterade inlägg är Nettokostnad för tjänstebil och Förmån eller nettolöneavdrag. Båda handlar om företagsbilar och en fråga som ofta kommer upp är vad den verkliga kostnaden för en företagsbil är, samt huruvida man ska äga bilen i företaget eller privat.

Frågan är inte helt lätt, men här gör jag i alla fall ett försök till en kalkyl. Det jag vill göra här är att jämföra vad en viss bil kostar mig om jag leasar den privat och vad den kostar mig om jag låter mitt företag leasa den.

Antaganden

Den här kalkylen skulle kunna bli precis hur komplex som helst, så vi måste göra några antaganden:

 • Det är mitt eget helägda företag, dvs jag behöver inte ta hänsyn till rättvisa mot andra delägare el dyl.
 • Bilen körs framför allt privat, dock minst 100 mil per år i tjänsten. Annars får man inte lyfta halva leasingmomsen.
 • Leasingkontraktet har ingen första förhöjd leasingavgift. Vi kunde också räkna med första förhöjd leasingavgift, men då hade vi periodiserat ut den över leasingperiodens månader.
 • Den månatliga leasingavgiften motsvarar ungefär värdeminskningen på bilen.
 • Efter leasingperiodens slut lämnas bilen tillbaka till leverantören. Återköpspriset motsvarar restvärdet, dvs inga pengar emellan åt något håll.
 • Leasingavgiften är 5000 kr/månad inkl moms, dvs 4500 kr/månad exkl halva momsen.
 • Löpande kostnader för bilen (skatt, försäkring, service mm) är 1000 kr/månad inkl moms. Vi säger att det är 25% på moms på alla kostnader (vilket det ju egentligen inte är på skatt och försäkring).
 • Förmånsvärdet är 4000 kr/månad. Ingen nedsättning för omfattande tjänstekörning.
 • Marginalskatt för ägaren är 30%. Arbetsgivaravgifter är 31,42%.

Kostnad om bilen leasas av företaget

Kostnad i företaget

Leasingavgift: 4500 kr
Löpande kostnader: 800 kr
Soc på bilförmån: 1257 kr (31,42% av 4000)
Summa kostnader för företaget: 6557 kr
Detta motsvarar för ägaren: 3493 kr (6557 / 1,3142 * 0,7)

Den sista raden kanske verkar lite kryptisk. Men vi vill ju kolla vad en kostnad i företaget innebär för implicit kostnad för ägaren. Och om 6557 kr hade tagits ut som lön hade det först avgått sociala avgifter och sedan inkomstskatt. Med andra ord, en kostnad på 6557 kr i företaget innebär 3493 kr man annars kunde fått ut i nettolön.

Kostnad privat

Skatt på förmån: 1200 kr (30%  av 4000)

Kostnad totalt

Kostnaden för ägaren totalt blir 3493 + 1200 = 4693 kr

Kostnad om bilen leasas privat

Kostnad privat (och totalt)

Leasingavgift: 5000 kr
Löpande kostnader: 1000 kr
Summa kostnader privat: 6000 kr

Slutsats

I det här fallet är det alltså förmånligare att ta bilen på företaget än privat. Sen kan det tillkomma faktorer som rör kalkylen åt det ena eller andra hållet:

 • Om du kör mer än 3000 mil per år i tjänsten sätts förmånsvärdet ned.
 • Skattefri milersättning är 18,50 kr/mil för privat bil, 9,50 kr/mil för företagsbil (bensin) och 6,50 kr/mil för företagsbil (diesel). Detta kan påverka kalkylen om du kör mycket i tjänsten. Beror även lite på faktiskt milkostnaden för bilen.
 • För vissa miljöbilar (främst elbilar) sätts förmånsvärdet ned.
 • Äldre bilar kräver mer service (talar för att ha den i företaget) men är värda mindre jämfört med förmånsvärdet (talar för att ha den privat).

Slutligen är siffrorna ovan såklart exempelsiffror, i ett verkligt fall kan utfallet bli väldigt annorlunda.

Förmånsbeskattning eller nettolöneavdrag?

Som vi sa i inlägget Förmån eller nettolöneavdrag kan du antingen betala skatt på förmånen, eller höja lönen med motsvarande belopp och göra ett nettolöneavdrag på samma belopp. Det blir samma sak i slutändan, men nettolöneavdragsmodellen har fördelen att du får högre kontant lön, vilket är bra för din SGI och din K10.

Se även

Nettokostnad för tjänstebil

Förmån eller nettolöneavdrag

4 Kommentarer

 • Hej!

  Vi håller på att titta över vår bilpolicy på företaget (20st anställda) och är lite osäkra idag på om vår modell är bara positiv för företaget.

  Modell idag:
  För den anställde
  Bruttolöneavdrag på 5000kr (oavsätt bilmodell)
  Förmånsvärdet på bruttolönen (ca 4000kr beroende på bil)
  Tvätt ingår ej, parkering och milersättning i tjänst

  Bilfärg bestäms av företaget + logotype på bilen.

  Vi har fått lite olika bilpolicys från andra företag där det ser ut såhär för den anställde:

  Bruttolöneavdrag mellan 0kr till 2000kr (även en modell där det är 60% av förmånsvärdet)
  Förmånsvärdet på bruttolönen (likt ovan)
  Tvätt och övriga utgifter ingår
  Privatmil förmånsbeskattas alternativ debiteras för exakt körde mil.

  Är vi helt ute och cyklar med vår modell, kan det till och med vara så att företaget tjänar på den anställde + att företaget har ”reklampelare” i och med val av färg och logotyp?

  Jag är relativt rookie på detta men har i uppgift tillsammans med kollega att se över vår policy.

  Om vi vill ha en exakt kostnadsneutralmodell hur ser den ut? (om man plockar bort logotyp och fast färg på bil)?
  Om vi vill ha en modell som är anpassad för en tjänstebil där val av färg och logotyp bestäms av företaget?

  Sökt igenom hela internet utan att egentligen bli klokare

  Tack på förhand!
  /Niklas

 • Karl Gunnar Sjöqvist

  Spontant tycker jag att det upplägg du presenterar verkar vara ogynnsamt för de anställda. Bruttolöneavdraget blir ju större än förmånsvärdet. Lite orättvist också om alla får samma bruttolöneavdrag oavsett bilens förmånsvärde. Kostnad för biltvätt borde också ingå i förmånsvärdet – dessutom blir ju reklamvärdet bättre för företaget om bilarna tvättas regelbundet.

  Att företaget väljer bilmärke, färg och vilka bilmodeller som finns tillgängliga kan ju anses normalt särskilt i ett större företag. Företagslogga på bilen är ju ett litet minus för användaren när han kör privat med den, men det får man nog acceptera som anställd.

  Om man tänker sig att ett bruttolöneavdrag görs som motsvarar förmånsvärdet borde det teoretiskt bli rätt. Förmånsvärdet ska ju motsvara vad förmånen är värd, och då blir då blir eventuella merkostnader för företaget en avdragsgill men skattefri förmån.

  Den här kalkylen kan ju skilja sig lite åt också beroende på till vilken kategori av anställda som ska erbjudas bilförmånen. En resande säljare t ex är ju i stort behov av bilen och kommer att göra nytta för företaget genom att använda den. Medan en som arbetar på kontoret och bara gör enstaka tjänsteresor mest kommer att använda bilen privat. Om hela personalen erbjuds förmånsbilar kommer det att bli större problem med t ex att någon avslutar sin anställning innan leasingperioden är slut.

 • Om man har en personalbil, dvs kostnadsneutralt fullt ut för företaget – vilken milersättning skall jag som anställd då få, för en bensinbil?

  • Hej Mikael!

   Om det är en bil du ska förmånsbeskattas för (även om du istället löser det med nettolöneavdrag) är det 6,50 kr/mil för diesel och 9,50 kr/mil för ”annat drivmedel” (t ex bensin). Det är bara om du använder en privat bil, där du själv står för alla kringkostnader som service, skatt, försäkring mm, som du får dra 18,50 kr/mil.

   Elbil då? Skatteverket nämner faktiskt inte detta uttryckligen, så den enda slutsats jag kan dra är att det är 18,50 kr/mil för privat bil och 9,50 kr/mil för förmånsbil (eftersom det är ”annat drivmedel”). Ka-ching! 🙂

 • Lena (Din kommentar inväntar granskning.)

  Hej, Min chef har ställt till mig en fråga angående förmånsbilar. På hans tidigare arbetsplats har de haft följande: för att det ska vara kostnadsneutral för arbetsgivare ska förmånsbil med bensin: kosta 8 x prisbasbelopp, diesel: 8,5 x prisbasbelopp. Vad kan det gälla för en hybrid- och elbil? Tack på förhand, Lena

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *