Accounts-bloggen

Skillnaden på revision, redovisning & bokföring

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Är det inte typ samma sak och är inte alla som pysslar med sånt revisorer? Nja, inte riktigt.

Revision

Vi tar revision först. Det är enklast att särskilja samtidigt som det otroligt ofta används fel. Revision innebär att granska räkenskaper (bokföring mm), inget annat. En revisor är en person som reviderar, dvs utför revision. Om du lejer en revisor för att sköta din bokföring har du antingen 1) blandat ihop titlarna, eller 2) fått en över-/felkvalificerad och förmodligen alldeles för dyr redovisningskonsult. Visst kan revisorer arbeta som redovisningskonsulter till normal redovisningstaxa, men då är ju deras funktion i det fallet inte revisor.

De enda som måste ha revisor är i princip aktiebolag och fr o m 1 nov 2010 försvinner dessutom revisionsplikten för de allra flesta aktiebolag. Trots detta får vi redovisningskonsulter heta revisorer 9 gånger av 10. Det är väl i och för sig inte hela världen, men företagare kan nog tjäna på att hålla reda på begreppen.

Redovisning och bokföring

Hur är det med redovisning och bokföring då? Jag har faktiskt inte lyckats hitta en enhetlig definition, men generellt anser man att bokföring innebär att registrera företagets affärshändelser, medan redovisningen innefattar bokföringen plus ett gäng ytterligare saker som t ex bokslut, deklarationer, analys, rapportering mm. Redovisning är helt enkelt ett vidare begrepp. Vi som pysslar med bokföring och driver bokföringsbyråer kallar oss därför såklart hellre för redovisningskonsulter och redovisningsbyråer.

Auktoriserade revisorer och redovisningskonsulter

Auktorisation då? Jo, en revisor kan vara kvalificerad (innebär framför allt att han/hon får skriva under revisionsberättelser), vilket innebär att vara auktoriserad eller godkänd. Skillnaden är att vissa slag av bolag (t ex de som står under Finansinspektionens tillsyn) måste ha auktoriserade revisorer. Auktorisation av revisorer utfärdas av Revisorsnämnden och regleras i lag.

Men numera kan även redovisningskonsulter vara auktoriserade. Detta har ingen reell betydelse för vem som får bokföra vilket företag, utan är helt enkelt en kvalitetsstämpel som visar att en person genomgått vissa utbildningar. Auktorisation görs av branschorganisationerna SRF och FAR-SRS och regleras inte i lag.

På engelska

Finns det motsvarande termer på engelska? Jodå, de kan i princip översättas till audit (revision), accounting (redovisning) och bookkeeping (bokföring). Med förbehåll för att nyanserna förmodligen skiljer sig en del, motsvarar gränsdragningarna ungefär de svenska. Se mer på Startrungrow.

Vad är då Account Factory?

Vi är redovisningskonsulter, dvs vi hanterar bokföring, bokslut, deklarationer, rådgivning mm fram tills revisorn (om sådan finns) går in och reviderar. Vi blir såklart kallade revisorer hela tiden och det är väl OK – synd bara att vi inte kan ta ut revisorernas timpenning. 🙂

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *