Accounts-bloggen

På gång att starta AB? Gör det i år!

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Är du på gång att starta aktiebolag? Gör det i så fall gärna innan årsskiftet så kan du tjäna lite skatt.

Varför starta innan årsskiftet?

Den 1 januari varje år blir varje delägare i ett fåmansbolag tilldelad ett s k gränsbelopp. Gränsbeloppet är det belopp du varje år kan ta ut i aktieutdelning till hyfsat låg skatt, enligt 3:12-reglerna. För nystartade bolag är gränsbeloppet i princip alltid enligt schablon, dvs för närvarande ca 128 tkr fördelat på bolagets ägare. Om du bildar i år får du ett gränsbelopp för 2011 – om du bildar efter årsskiftet får du ditt första gränsbelopp först 2012.

Gränsbeloppet kan man spara från år till år om man inte utnyttjar det, så även om du inte kan ta aktieutdelning första året är det inte fel att börja ”bunkra upp” gränsbelopp.

Vad måste ske innan årsskiftet?

Det står ingenstans hos Skatteverket om bolaget måste vara registrerat innan årsskiftet, så vi mailade dem och frågade. Enligt mailsvar räcker det att bolaget bildas senast 31 december – det behöver alltså inte registreras i år.

Bildas och registreras – vad är skillnaden?

När man ska starta ett AB skriver grundarna under en s k stiftelseurkund, där man i korthet säger att man ska bilda bolaget, vem som äger hur många aktier etc. När stiftelseurkunden är underskriven är bolaget bildat. Stiftelseurkunden skickar man in till Bolagsverket, tillsammans med en registreringsblankett, en bolagsordning, ett bankintyg och ev lite annat. När Bolagsverket har godkänt alltihop och tilldelat bolaget ett organisationsnummer, är bolaget registrerat. Det är registreringsdatum som blir första dagen på första räkenskapsåret.
UPDATE 2018-01-19: Sen några år tillbaka bildar man bolag på verksamt.se och man skickar aldrig in någon stiftelseurkund på papper. Så istället kan man bara sätta önskat datum för stiftelseurkund i formuläret på verksamt.se. Man har sex månader på sig att registrera bolaget efter att bolaget bildades, dvs då den tänkta stiftelseurkunden skrevs.

Vad blir skattevinsten?

Total skattekostnad för att ta ut vinst är 26,3% bolagsskatt och 20% kapitalvinstskatt, totalt ca 41%. Upp till vinster på ca 350 000 kr är det faktiskt lägre skatt om man tar ut vinsten som lön. Därutöver blir aktieutdelning något bättre. När man kommer in på nivåer som skulle innebära statlig skatt vid löneuttag, är aktieutdelning inom gränsbeloppet betydligt bättre. För att inte tala om när man säljer bolaget med en hyfsad vinst – då är det bra att ha ett upparbetat gränsbelopp.

UPDATE: Från 2013 är bolagsskatten 22%, vilket tillsammans med 20% kapitalvinstskatt blir totalt ca 37,6%.

UPDATE: Från 2019 är bolagsskatten 21,4%, vilket tillsammans med 20% kapitalvinstskatt blir totalt ca 37,1%. Från 2021 är sedan bolagsskatten 20,6%, vilket tillsammans med 20% kapitalvinstskatt blir totalt ca 36,5%. Årtalen ovan gäller året som räkenskapsåret börjar, vilket för ett nytt bolag är registreringsdatum.

8 Kommentarer

 • Intressant, men frågan är om det fortfarande hinns med. Skickar man in bolagsstart via verksamt.se så tar det väl 1-2 veckor innan AB är klart?

 • Ledsen för sent svar. Får som sagt inte meddelande av WordPress när någon kommenterar (sjutton, måste fixa det där).

  Fast det är ju det som är poängen – det är bildningsdatum som gäller, inte Bolagsverkets registreringsdatum. Och bildningsdatum är alltså den dagen du skriver under stiftelseurkunden, vilket du gör innan du skickar in registreringen. Se alltså bara till att datumet på stiftelseurkunden är på 2010. Antar att du måste registrera på verksamt.se senast 31 dec, helt enkelt.

 • Hej!
  Jag mailade Skatteverket och fick nyss diametralt motsatt svar:

  ”Bolaget anses inte bildat förrns det har blivit registrerat hos
  bolagsverket, om detta inte blivit klart kan man inte heller beräkna något
  gränsbelopp tyvärr.”

  Vore intressant att se det svar du fick av dem, för nu blev det genast mycket oklart vad som egentligen gäller.

 • Intressant! Här är texten från mailet jag fick:

  ”Det stämmer att delägaren måste äga andelarna i fåmansbolaget vid årets ingång för att kunna beräkna gränsbelopp enligt förenklingsregeln eller huvudregeln.

  När stiftelseurkunden är undertecknad av samtliga stiftare är bolaget bildat. Har det skett senast den 31 december 2010, anses man som ägare till aktierna vid årets ingång.”

  Olika besked från olika delar av SKV? Inte första gången iofs.

  Eller man kan ju också tolka mailet du fick som att bolaget inte är bildat förrän det är registrerat hos BV (men att bildningsdatum då ändå blir stiftelseurkundens datum). Bevisligen är bildningsdatum och registreringsdatum olika i Näringslivsregistret hos BV – vårt bolag bildades t ex 20 dagar innan registrering.

 • Mailade SKV igen och bifogade det mail Tomas hade fått. Fick följande svar:

  ”Jag beklagar att du har fått felaktiga uppgifter från en kollega till mig ang din fråga om andelar vid årets ingång.

  Registreringsdatum hos Bolagsverket saknar betydelse. Det framgår av 2 kap
  4 § aktiebolagslagen.

  Delägaren måste äga andelarna i fåmansbolaget vid årets ingång för att kunna beräkna gränsbelopp enligt förenklingsregeln eller huvudregeln.

  När stiftelseurkunden är undertecknad av samtliga stiftare är bolaget bildat. Har det skett senast den 31 december 2010, anses man som ägare till aktierna vid årets ingång.”

  Känns hyfsat stabilt, eller hur? Men det visar att man inte alltid kan lita på svaren man får av SKV.

 • Tack för tipset. Om jag förstått saken rätt gäller 150 150 kronor för 2013 enligt schablonregeln.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *