Accounts-bloggen

På gång att starta AB? Gör det nästa år!

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap, Nyheter

För två år sedan bloggade vi På gång att starta AB? Gör det i år!. Nu säger vi ”gör det nästa år”. Hur ska vi ha det egentligen?

Kort sagt gäller detta: bilda bolaget innan årsskiftet, men registrera det hos Bolagsverket efter årsskiftet! En förklaring är nog på sin plats.

Bildningsdatum och registreringsdatum

Till att börja med, vad är skillnaden mellan att ”bilda bolag” och ”registrera bolag”? Den gamla bloggposten beskriver det, men här är en repetition:

När ett aktiebolag bildas innebär det att stiftarna (grundarna) skriver en ”stiftelseurkund” där man bestämmer att bolaget ska bildas, hur många aktier var och en ska ha och hur mycket de ska betala för dem. Datum för stiftelseurkunden är bildningsdatumet. (Om man använder verksamt.se skapas detta dokument automatiskt, men du kan välja vilket datum som sätts).

Sedan betalar aktieägarna in pengarna på ett bankkonto och till sist skickas anmälan in till Bolagsverket. Bolagsverket registrerar bolaget, som då får sitt registreringsdatum som även blir första dagen på första räkenskapsåret.

Varför är då det här så viktigt? Två saker: gränsbelopp och bolagsskatt.

Gränsbelopp

Detta är vad den gamla bloggposten fokuserar på. Gränsbeloppet är ett utrymme för lågbeskattad utdelning som ägaren till aktierna får den 1 januari varje år. Ej utnyttjat gränsbelopp kan sparas till kommande år. (Gränsbeloppet är en del av fåmansbolagsreglerna eller 3:12-reglerna, som förtjänar en helt egen bloggpost. Eller en bok. Detta är den kortkorta versionen).

Det är bildningsdatum som styr när du blir ägare till aktierna. Bildas bolaget 2012-12-31 får du alltså första gränsbeloppet 2013-01-01. Bildas det 2013-01-02 får du ditt första gränsbelopp 2014-01-01. Skillnaden är i år ca 150 000 kr i gränsbelopp, dvs ett utrymme där utdelning beskattas med 20% istället för 30-55%.

Bolagsskatt

Detta är det nya – bolagsskatten kommer att sänkas från 26,3% till 22% fr o m 2013. Bolagsskatten är alltså den inkomstskatt som t ex aktiebolag betalar på sin vinst. Mer exakt gäller detta räkenskapsår som påbörjas efter 2012-12-31. Och när börjar räkenskapsåret – jo, på registreringsdatumet. Om du kan skjuta på registreringen hos Bolagsverket till 2013 kommer alltså din bolagsskatt vara 4,3 procentenheter lägre första räkenskapsåret – inte illa.

Hur var det nu?

För att repetera: bilda bolaget under 2012 men se till att Bolagsverket registrerar det först 2013. Läser du detta ett senare år? Samma princip gäller för gränsbeloppet fram till en eventuell regeländring, medan bolagsskatten rimligen inte kommer att sänkas varje år framöver. 🙂

3 Kommentarer

 • Hej!

  Jag ber er hjälpa med nedanstående, tack.

  Vad anger man på bolagets FÖRSTA årsredovisningen till BV.
  Bolaget var bildat 2 september. Registrerat räkenskapsår är 0901- 0831.
  Ska man ange i ÅR 2 sept- 31 aug
  eller 0901 – 0831

  Tack på förhand för svaret.

  mvh Anna

 • Hej Anna!
  Första räkenskapsåret startar på bolagets registreringsdatum, inte bildningsdatum. Registreringsdatum *kan* vara samma som bildningsdatum (t ex om man köper lagerbolag), men oftast är registreringsdatum senare än bildningsdatum. Så kolla på bolagets registreringsbevis från Bolagsverket, eller för all del på allabolag.se. Om registreringsdatum är t ex 10 sept 2014 blir första räkenskapsåret 140910-150831.

 • Hej Mikael!
  Tack för svaret/hjälpen!
  Älskar er blogg !
  Önskar Er God Jul & Gott nytt år!

  mvh Anna

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *