Accounts-bloggen

Julgåvor och julbord

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

En fråga som alltid kommer upp den här tiden på året är den om julklappar och julbord. Så nu stämmer vi i bäcken och kör en liten genomgång!

Julgåvor & julmåltider till kunder

Det finns ingen avdragsrätt för gåvor och måltider till kunder i samband med högtider, t ex jul. Det är helt enkelt vanliga regler för reklamgåvor och representation som gäller.

En reklamgåva är en enklare gåva av mindre värde, gärna med företagets logo på. De ska lämnas till ett större antal mottagare. Avdragsgillt är som för representationsgåvor, dvs 180 kr per person exkl moms.

Representation ska ha ett omedelbart samband med företagets verksamhet. Man brukar nämna affärsförhandlingar som vanligt skäl för representation. Avdragsrätten per person är 180 kr exkl moms för gåvor, 180 kr exkl moms för evenemang o dyl samt 90 kr exkl moms för måltider. Överstigande belopp blir ej avdragsgilla. Om det gäller alltför exklusiv representation kan det även anses vara mutbrott, i värsta fall.

(Uppdatering 2020-10-06: Från 2017 får man inte längre avdrag för kostnaden för måltidsrepresentation, både intern och extern. Läs mer på Nya representationsregler.)

Julgåvor till personal

Julgåva till anställd är avdragsgillt och skattefritt upp till 450 kr inkl moms. Är gåvan värd mer blir den skattepliktig för den anställde – den är fortfarande avdragsgill för företaget men då tillkommer även sociala avgifter på beloppet. Gåvan får inte jämställas med kontanter.

Julmåltider med personal

Det finns inga speciella regler för julmåltider, utan det ses som en personalfest vilket man får avdrag för upp till två gånger per år. Avdraget är som vanlig representation, dvs 90 kr per person för måltid och 180 kr för kringevenemang mm, båda exkl moms. Märk dock att man även får ta med familjemedlemmar på personalfester.

(Uppdatering 2020-10-06: Från 2017 får man inte längre avdrag för kostnaden för måltidsrepresentation, både intern och extern. Läs mer på Nya representationsregler.)

Skillnad aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor

I aktiebolag ses ägaren som anställd och samma regler gäller för ägaren som för övriga anställda. En enmansföretagare kan alltså få en julklapp på upp till 450 kr inkl moms av sitt bolag, samt ordna två personalfester per år för sig själv och sin familj med vanliga representationsavdrag.

I HB och enskilda firmor är ägaren/ägarna däremot aldrig anställda och får inte heller använda reglerna för anställda för sig själva. Tänk också på att ev ej avdragsgilla kostnader i HB/EF är samma sak som att betala med helt privata pengar. Hur är det då med intern representation i HB/EF? Om företaget faktiskt har anställda bör det såklart inte vara några problem att göra avdrag även för sig själv. Men om det bara är du i din enskilda firma – kan du då ta familjen på ”personalfest” som i ett AB? Jag har inget rakt svar där, men det känns väldigt tveksamt.

Du kan läsa mer om dessa regler hos Skatteverket.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *