Accounts-bloggen

Inga förändringar i fåmansbolagsreglerna

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

TLDR;

Regeringen meddelade i helgen att de drar tillbaka sitt förslag om förändringar i fåmansbolagsreglerna. Såvitt vi vet blir alltså reglerna oförändrade till 2018, förutom de vanliga årliga justeringarna av belopp, procentsatser mm.

Förslaget som inte blev av

Vi skrev tidigare om förslaget på förändringar i Förslag på nya fåmansbolagsregler. I korthet rörde det sig om högre skattesats (från 20% till 25%), lägre löneunderlag, slopad 4%-spärr, förbättringar för generationsskiften och lite annat smått och gott.

Kommer det nya förslag?

Väldigt sannolikt, ja. Men knappast till denna budget, dvs inte till 2018.

Vad innebär detta för dig?

Tidigare har vi sagt att det kunde vara en idé att ta ut den utdelning man kan ta under 2017, innan skatten höjs 2018. Detta blir nu inte av och man kan alltså lugna sig lite med utdelningarna om man vill.

Med förslaget hade det inte längre varit aktuellt med löneunderlag för t ex ensambolag. Men nu ser det ut som att man med sina löner 2017 kan kvalificera sig för löneunderlag 2018 även i ensambolag.

Personlig reflektion

Vilken som är den ”rätta” skattesatsen ska jag inte uttala mig om. Förslaget hade inneburit lite av en återgång till reglerna som gällde till för drygt tio år sedan, och vi överlevde ju då också. Jag tror inte det är 20% eller 25% skatt på utdelning som hjälper eller stjälper företagar-Sverige.

Tråkigt däremot att förenklingen av generationsskiften inte blir av. Bra att 4%-spärren blir kvar och skönt att inte löneunderlaget ytterligare kompliceras.

Sen kan jag inte låta bli att klämma in en kommentar om att polemiken från både Regeringen och Oppositionen alltmer liknar det man hör hemma som småbarnsförälder. Och mer politisk än så ska jag nog inte bli på den här bloggen.

Se även

Förslag på nya fåmansbolagsregler

Så funkar det: Fåmansbolagsreglerna

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *