Accounts-bloggen

Deklarationssäsongen 2013 i siffror

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Account Factory

Förra året gjorde vi ett litet ”bokslut” av vår deklarationssäsong i inlägget Deklarationssäsongen i siffror. Tänkte det vore kul att göra samma sak i år igen och jämföra.

Bemanning

Förra året var vi två personer, varav en började den 1 mars. I år var vi tre personer, varav en började den 1 januari. Detta gjorde en rejäl skillnad!

Bokslut

Det är aktiebolagens bokslut som tar mest tid, speciellt om det är en revisor involverad. Så det innebar att vi inte satte igång med deklarationerna så tidigt som vi kunde (SKV öppnar för deklarationer i mitten av mars), eftersom det hade högre prio att få klart alla bokslut. Förra året gjorde vi 23 st bokslut och årsredovisningar för kalenderårsbolag, i år blev det 42 st. Lägg till det 18 st bolag med brutna räkenskapsår som vi hade slutfört tidigare (förra året 7 st).

Deklarationer

I år fick vi ihop 60 st Inkomstdeklaration 2 för aktiebolag, plus ett antal tomma för nya bolag som inte gjort bokslut ännu. Handelsbolag ska skicka in en Inkomstdeklaration 4 och det blev i år bara 3 st såna mot 4 st förra året.

För våra enskilda firmor och delägare i bolag gjorde vi:

44 st NE-bilagor för enskild firma (förra året 33 st)

111 K10/K12 för delägare i fåmansbolag (förra året 64 st)

10 st N3A/N3B-bilagor för delägare i handelsbolag (förra året 10 st)

Utvärdering

Så det var lite mer att stå i detta år och ännu mer kommer det bli nästa år, men det är så det ska vara. Glädjande var att våra system med checklistor och processer har fungerat alldeles utmärkt, även med högre belastning. Vi ligger dessutom betydligt bättre till med backloggen nu än vid samma tid förra året, det är faktiskt knappt vi har någon backlogg. Att jobba kvällar och helger under högsäsongen undviker vi helst, men skulle det behövas så….men i år behövdes det knappt. Yay!

Systemet med deklarationsombud är extremt praktiskt och vi lämnade majoriteten av deklarationerna elektroniskt. Vi behövde alltså inte trängas med våra branschkollegor på kvällsöppet hos Skatteverket nere på Södermalm kvällen den 17 juni för att ”lämna in de sista deklarationerna”. #inteallsskadeglad  🙂

Men vi hade inte direkt tid över med deklarationerna. Och vi var ett tag tvungna att fokusera på effektivitet och offra lite möjligheter att öva på sånt vi ville bli bättre på. Vi har även noterat några lärdomar inför nästa år för att underlätta processen, framför allt tajmade påminnelser till våra kunder att leverera sitt material i tid. Allt för att undvika att spara för mycket arbete till de sista skälvande veckorna.

Nu blir det semester i omgångar, batteriladdning och nya, friska tag i höst.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *