Accounts-bloggen

Årets förslag på skattenyheter

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Att regeringen just har överlämnat höstens budgetproposition har nog många hört talas om. Att de i samma veva har överlämnat en proposition om ”förenklat skatteförfarande” är kanske inte lika känt. Hursomhelst, det är några intressanta förslag här för oss företagare.

Elektronisk deklaration genom ombud

Den här gillar jag! Ett ombud (t ex din redovisningskonsult) ska inte bara kunna lämna in dina skattedeklarationer elektroniskt åt dig, utan även inkomstdeklarationer. Man ska dessutom kunna ha fler än ett ombud. Äntligen!

Löpande deadline för inkomstdeklarationer för juridiska personer

Istället för att alla juridiska personer (t ex AB & HB) ska lämna sin deklaration den 2 maj, ska den istället lämnas sex månader efter bokslutsdatum. Detta är rätt logiskt och kommer att underlätta en smula under deklarationshetsen på våren, även om AB-deklarationer är rätt snabbt gjorda och majoriteten av AB har kalenderår.

Årsmoms i speciell årsvis momsdeklaration istället för inkomstdeklarationen

Hmm, OK, visst, varför inte? Blir väl lite mer ”clean” på det viset, om man håller momsen separat från resten av deklarationen. Ska den inte längre ingå i prelskatten då heller? Dunno.

Prelskatten följer beskattningsåret

Gäller endast AB med brutna räkenskapsår. Istället för att betala feb-jan ska man betala under räkenskapsåret, med en månads förskjutning. Logiskt även det, antar jag.

Sänkt restaurangmoms till 12%

Great, ytterligare en ”undantagsmomssats”! Skriverier om detta lär väl inte ha undgått någon, med små undersökningar bland restaurangägare och slutsatser från andra länder som gjort liknande reformer. Consensus verkar vara att priserna inte kommer att gå ner, utan att restaurangerna snarare kommer att öka sina marginaler för att förbättra sitt resultat och/eller anställa fler. Och visst, att det är svårt att få en restaurang att gå ihop samt att det är otroligt mycket jobb för en restauranägare är väl ingen hemlighet.

Förändringar i fåmansbolagsreglerna (3:12-reglerna)

  • Schablonbeloppet höjs från 2,5 till 2,75 inkomstbasbelopp (från 130 250 kr till 143 275 kr för 2012).
  • Skatten begränsas för de riktigt stora reavinsterna vid försäljning av bolag.
  • Schablonbelopp får endast räknas på ett bolag per person.

För oss småföretagare är det kanske den sista punkten som är den största förändringen, i alla fall för oss som har fler bolag. Idén är att förhindra att man fördelar sin verksamhet på flera olika bolag för att kunna ta ut ett schablonbelopp i varje bolag. Och att förhindra sådan skatteplanering är väl rätt. Men vissa har ju faktiskt flera verksamheter i flera olika bolag, helt legitimt. Synd för dem! Och synd att man försämrar för de som inte fuskar för att stoppa de som fuskar.

Säg att du driver din verksamhet i ditt eget bolag och där använder schablonbeloppet. Du har även en slags sidoverksamhet (t ex investeringar) i ett annat bolag tillsammans med en partner. Nu kan du alltså inte använda schablonbeloppet i ena bolaget utan i princip all utdelning blir beskattad som tjänst. Lösningen för många blir förmodligen att använda holdingbolag istället, dvs att man då lägger investeringsbolaget som dotterbolag till sitt huvudbolag – fortfarande bara ett schablonbelopp, men man kan i alla fall undvika beskattning som tjänst tills vidare.

Det var väl det. Det fanns även en massa småförändringar som inte direkt är värda att kommentera. Sen får vi såklart se vad som går igenom och inte.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *