Accounts-bloggen

Slutet på papper

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Account Factory

Account Factory använder papperslös bokföring, dvs vi lagrar och arbetar med alla bokföringsunderlag elektroniskt. Än så länge kräver lagen att vi dessutom sparar alla underlag i originalformat, så alla pappersunderlag arkiveras dessutom i arkivboxar.

Kommer allt fler att gå över till papperslös bokföring? Vi tror absolut det, även om vi inte vågar gissa hur snabbt det går. Spådomar om det papperslösa kontoret har vi ju hört sedan många år tillbaka och vi vet ju hur det blev – pappersanvändningen har istället gått upp.

Seth Godin bloggar i But who will speak for the trees om hur tidnings- och bokbranschen ofrånkomligt kommer att förändras i och med övergången till elektroniska medier. Han nämner hur branschen däremot till varje pris försöker bevara status quo. Vi ser liknande reaktioner från de traditionella spelarna i musik-, film- och TV-branschen.

Finns det liknande bakåtsträvare i bokföringsbranschen? Nja, vad jag vet finns det väl få redovisnings- och revisionsföretag som faktiskt tjänar på fortsatt pappershantering. Det hänger nog snarare på att det är komplicerat och dyrt att övergå till ett elektroniskt system för fakturor, kvitton och kontoutdrag. Vi kommer sannolikt att få se ett antal olika konkurrerande och kompletterande system innan vi till slut förhoppningsvis får en slags standard. Redovisningsbranschen kanske inte heller är den mest äventyrliga och innovativa, så att övergå till papperslöst känns nog också lite jobbigt och smått skrämmande för många.

Vi på Account Factory planerar att effektivisera våra processer rejält genom att skära bort pappershanteringen, samtidigt som vi kan erbjuda bättre värde till kunden (möjlighet att skanna in och leverera sina underlag elektroniskt, backup, mm). Träden blir nog inte heller ledsna.

Varför går då inte fler över till papperslös bokföring? Förmodligen för att det kräver rätt avancerade system och att det inte finns något tillfredställande system på marknaden idag. Det blir alltså till att bygga själv, vilket är avskräckande för de flesta.

Men det papperslösa kontoret kommer, förr eller senare.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *