Accounts-bloggen

ROT/RUT på slutskattebeskedet

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Vi har fått några frågor om hur ROT/RUT fungerar på slutskattebeskedet. Närmare bestämt har många märkt på sida 2 av beskedet att ”Skatt att betala” har ökat med ROT/RUT-avdraget! WTF!?

Den som läser beskedet lite noggrannare ser att på sida 1, där total skatt räknas ut, dras ROT/RUT-avdraget av, men att det alltså sedan läggs på igen på sida 2. Fortfarande WTF!?

Men om vi drar oss till minnes hur ROT/RUT fungerar. När du får fakturan av städfirman eller hantverkaren, har den ju minskats med ROT/RUT-avdraget. Så där har det ju kommit dig tillgodo. Så att det sedan dras av på din totala skatt och sedan läggs tillbaka igen, bör ju vara helt OK. Ett nollsummespel på slutskattebeskedet men du har alltså fått avdraget i och med den reducerade fakturan.

Så varför överhuvudtaget ta med ROT/RUT på skattebeskedet? Jo, här har vissa fått lite otrevliga överraskningar. ROT/RUT-avdraget är nämligen egentligen inte ett avdrag, utan en skattereduktion. Beskattningen fungerar så att först räknas din inkomst ihop, sedan räknar man fram vad skatten blir på det och sist appliceras skattereduktionerna. Det finns olika sorters skattereduktioner, t ex för allmänna pensionsavgiften, underskott av kapital, jobbskatteavdraget (alltså egentligen inte heller ett avdrag) och för ROT/RUT. Och dessa dras av i en speciell ordning. Kruxet är att om du av nån anledning ett år betalar väldigt lite skatt, så lite att det inte räcker till för alla skattereduktioner, kan det vara så att du inte kan utnyttja hela ditt ROT/RUT-avdrag. Men du har ju redan fått hela avdraget när du betalade fakturorna. Då blir du alltså återbetalningsskyldig för den del du inte kan utnyttja, vilket har kommit som en kalldusch för många.

Vi tar ett exempel och leker med tanken att du under året fått ROT/RUT-avdrag på sammanlagt 30 000 kr (eller ”preliminära skattereduktion för rot-/rutarbete”, som det kallas). I din skatteberäkning visar det sig att efter alla andra skattereduktioner har du bara 20 000 kr kvar i skatt att betala som kan reduceras med ROT/RUT. Då dras 20 000 kr av på sida 1 men på sida 2 läggs de preliminära 30 000 kr tillbaka. Netto blir alltså 10 000 kr att betala tillbaka av ROT/RUT. Ouch!

För att sammanfatta:

  1. Normalt sett dras ditt ROT/RUT av på sida 1 och läggs tillbaka på sida 2 av slutskattebeskedet, vilket är helt i sin ordning.
  2. Ha i åtanke att ROT/RUT bara fungerar fullt ut om du faktiskt betalar så mycket skatt att du har skatt att reducera.

 

3 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *