Accounts-bloggen

Preliminär deklaration senast 30 november

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Har du en enskild firma, ett AB eller är du delägare i ett HB? Nån gång i januari kommer du att få ett besked från Skatteverket om den prelskatt du ska betala under 2011. Om du vill påverka denna siffra bör du skicka in en preliminärdeklaration senast 30 november 2010.

Vad är prelskatt?

Prelskatt, eller preliminär F-skatt (särskild A-skatt för delägare i HB), är den månatliga inbetalning man normalt gör till Skatteverket. Prelskatten för 2011 betalas under perioden feb 2011 till jan 2012.

Vad säger Skatteverket?

Enligt reglerna ska man skicka in en preliminärdeklaration om skatten 2011 beräknas överstiga skatten 2009 med minst 30% (och minst ett prisbasbelopp). Men eftersom det dels är upp till ens egen bedömning och dels inte blir någon direkt påföljd om man inte skickar in den, blir det ju i praktiken mer eller mindre frivilligt.

Vad händer om man inte skickar in den

Då kommer Skatteverket istället att gissa lite, baserat på din skatt för 2009, din prelskatt för 2010 och kanske några andra faktorer. Det kan bli bra, det också. Eller så kan det bli tokigt.

Vad händer om det blir tokigt?

Vare sig du skickar in den nu eller inte, kan du sedan hur många gånger du vill under 2011 skicka in en ny preliminärdeklaration för att justera din prelskatt.

Inga glädjekalkyler

Tänk på att inte vara för optimistisk i dina uppskattningar – det kan tära på din likviditet att betala skatt på vinster du ännu inte har. Hellre vara konservativ och sedan uppdatera preldeklarationen ifall det skulle gå bättre än väntat.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *