Accounts-bloggen

Nya faktureringsregler från 1 januari 2013 – the digest

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap, Nyheter

Varning, rätt tråkigt inlägg!! 🙂

Riksdagen har under året beslutat om nya faktureringsregler, framför allt med hänsyn till moms vid utlandshandel, och de flesta träder i kraft den 1 januari 2013. Är det något den enskilde företagaren behöver bry sig om? Jag satte mig med lagtexten och försökte sila ut det som är någorlunda relevant för en liten företagare. Och kort sagt är det inte så mycket att oroa sig för. Men vill du förkovra dig lite i lagändringar, läs på.

Liten disclaimer: Skatteverket har fortfarande inte gått ut med någon sammanfattad information om förändringarna och lagtext är ju inte alltid så tydlig. Om du är insatt och tycker jag svamlar på nån punkt, gå loss i kommentarerna!

Deadline för utfärdande av faktura

Det införs en deadline som säger att om du fakturerar till näringsidkare i annat EU-land utan moms (med omvänd betalningsskyldighet), måste du utfärda fakturan senast den 15:e i månaden efter den månaden då förvärvet gjordes. Så försäljning/leverans i september, fakturera senast den 15 oktober.

Kommentar: Jaha, det är väl bara att se till att inte hamna efter med faktureringen. Undrar vad följden blir om man missar detta…?

När ska moms redovisas vid EU-handel?

Kort sagt är det fakturadatum som styr när momsen ska redovisas (dvs fakturingsmetoden). Fakturadatum i september innebär alltså att momsen redovisas i september och detta gäller både när du säljer och köper med omvänd moms. Däremot om du köpt något i september och faktura inte utfärdas senast den 15 oktober (enligt den nya deadlinen), ska moms redovisas i oktober.

Men det är dessutom så att detta gäller även om du har kontantmetoden. Och så har det även varit tidigare. En företagare med kontantmetoden ska alltså ändå använda faktureringsmetoden för EU-fakturor!!

Kommentar: Här är det ju faktiskt inte så mycket nytt, förutom kanske ett förtydligande av reglerna. Men detaljen om undantaget från kontantmetoden (som inte är någon nyhet)…hur sjutton tänker man sig att det ska fungera rent praktiskt?

Fakturor i annan valuta

Om du ska redovisa moms på en faktura i annan valuta, vilket belopp ska då användas? Jo, du omvandlar beloppet till SEK enligt antingen genomsnittlig växelkurs på relevant valutamarknad i Sverige eller senaste växelkurs offentliggjord av Europeiska Centralbanken. Om ditt företag har sin redovisning i EUR sker istället omvandling till (duh) EUR.

Kommentar: Jaha? Låter rätt självklart, tycker jag.

Uppdatering 2012-12-12: Det är valutakursen på leveransdagen som ska användas. Dessutom, om du fakturerar i annan valuta än SEK/EUR ska momsen ändå anges i SEK/EUR.

Självfakturering

Att ”självfakturera”, dvs att köparen själv gör underlaget/fakturan (ni som har TradeDoubler-intäkter vet vad jag menar), blir tillåtet även vid omsättning utom landet. Det behöver inte heller längre stå på fakturan att den är utfärdad av köparen, däremot ska ordet ”självfakturering” stå.

Kommentar: Så självfakturering var inte tillåtet vid utlandshandel tidigare? Lustigt att alla gör det ändå (Google Adsense m fl). Och ändrad ordalydelse tydligen – yay!

Innehåll i fakturan

Om du säljer till näringsidkare i annat EU-land med omvänd betalningsskyldighet, dvs du lägger inte på moms utan sätter ut köparens VAT-nr på fakturan så köparen får redovisa momsen istället, behöver du numera bara skriva ”Omvänd betalningsskyldighet” på fakturan. Tidigare krävdes hänvisning till relevant lagrum mm. Och nu heter det tydligen ”betalningsskyldighet” istället för ”skattskyldighet”.

Om köparen utfärdar fakturan (s k ”självfakturering”) ska uppgiften ”Självfakturering” anges i fakturan.

Kommentar: Enklare är bra. Och om nån undrar: ”Omvänd betalningsskyldighet” heter på engelska ”Reverse charge”, på franska ”Autoliquidation” och på tyska ”Steuerschuldnerschaft des Leistungsempfängers”. ”Självfakturering” heter på engelska ”Self-billing”, på franska ”Autofacturation” och på tyska ”Gutschrift”.

Åtkomst till elektroniska fakturor för utländska myndigheter

Om du sålt utan moms med elektronisk faktura till näringsidkare i annat EU-land med omvänd betalningsskyldighet, och EU-landets myndighet vill av kontrollskäl se fakturan (som du såklart är skyldig att bevara en kopia av), måste du omedelbart ge dem elektronisk tillgång till denna.

Kommentar: Så en skattemyndighet i ett annat EU-land kan närsomhelst begära att få se kopior av elektroniska fakturor du skickat. Oklart hur du ska ge dem tillgång – antar att man mailar över dem.

Vilket lands regler ska användas?

Om köparens och säljarens land har olika faktureringsregler, vilka regler ska användas? Huvudregeln är det land där varan/tjänsten anses omsatt. Men om säljaren inte är momsregistrerad eller har driftsställe i köparens land (dvs normalfallt för småföretagare), är det reglerna i säljarens land som gäller. Undantag om köparen självfakturerar – då är det reglerna i köparens land.

Kommentar: För de allra flesta småföretagare är det inget att bry sig om. Du fakturerar enligt svenska regler, såvida du inte är momsreggad i köparens land.

4 Kommentarer

  • Mycket bra inlägg.

    Jag rensade ur min rss-läsare helt för några veckor sedan. Tog bort alla bloggar utom tre. Den här var en av dem jag behöll.

    Intressant läsning för mig som sitter på Malta och fakturerar svenska kunder. Intressant det där med kontroll men förstår inte vitsen med det. Om ett svenskt företag köpt något från Malta, varför skulle svenska skatteverket vara intresserad av att kontrollera det? Den svenska köparen har ju ingen moms att dra av?

    Jag hänger liksom inte med i syftet bakom. Har du funderat något på det?

  • Hallå Tore!

    Ah, det är en sann ära att få vara bland de tre utvalda!! Då ska vi se till att blogga lite oftare också! 🙂

    Nej, det är väl snarare säljaren som skulle kunna momsfuska, kan man tycka. Men om jag försöker spåna lite… Dels kanske det helt enkelt rör sig om att kolla att jag som köpare inte bara fabricerat fakturan för att få kostnadsavdraget. Dels kanske det är ett steg i något övergripande samarbete mellan skattemyndigheter för att stävja momsfusk över gränserna.

    Fast man talar lite i propositionen om att främja elektronisk fakturering, så det kanske bara handlar om att det tidigare var lite luddigt i reglerna vilken åtkomst skattemyndigheter har för just elektroniska fakturor. Väldigt mycket i ändringarna kändes just som sånt som kanske fungerar utmärkt i de flesta fall, men att reglerna innehöll lite ”luddigheter” om man tittade noga. Inte så mycket praktisk skillnad alltså, utan mer lite ”tillsnyggning” av regelverket.

  • Ja, det är enda anledningen jag kan komma på också. Att de vill undvika att fabricera fakturor. Men då kan de ju lika gärna fabricera fakturor från företag utanför EU.

    Vad händer om de ber om fakturan och inte får den? Svenska skatteverket har ju noll möjlighet att straffa ett t.ex. tyskt eller irländskt företag.

    Vet du om reglerna är del av något EU-direktiv så att alla ska införa dem?

  • Ja, det är ju en bra fråga på många av de här punkterna – vad händer om man är olydig?

    Som jag förstår är i princip hela den här propositionen en följd av nya EU-direktiv, så det är knappast svenska påhitt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *