Accounts-bloggen

Moms på inventarier i hemmet

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Reglerna för att göra avdrag för lokal i hemmet är rätt stränga. Har man inte i princip separat ingång är man hänvisad till ett schablonavdrag på 4000 eller 2000 kr per år. Det har däremot inte hindrat att man gör avdrag för diverse inventarier i hemmakontoret. Man måste såklart visa att de framför allt (helst bara) används i näringsverksamheten.

Nu har dock Skatteverket gjort ett ställningstagande angående momsavdraget på inventarier. Detta rapporteras även av E24 och startaeget.se.

I korthet går det ut på att på vissa typer av inventarier är momsen inte avdragsgill om de står i en bostad. Det gäller ”sådan inredning eller inventarier som kan anses vara typiska för boende i en normal bostad”. Kontorsmöbler är väl det vanligaste exemplet. För vissa andra inventarier – ”inredning eller inventarier som är anskaffade för verksamheten och inte är sådana för boende typiska tillgångar som nämnts i det föregående” – är momsen fortfarande avdragsgill. Exempel här är datorutrustning eller ett säkerhetsskåp. Kontorsmöbler anses alltså vara typiska för en bostad, men inte en dator.

Som vanligt är det vattentäta skott mellan momsgänget och inkomstskattegänget på SKV, så att momsen inte är avdragsgill innebär inte att kostnaden inte skulle vara avdragsgill. Då blir även momsen avdragsgill som kostnad.

Det här kan ju tyckas vara en konstig gränsdragning och man undrar lite hur SKV har resonerat. Det grundar sig i reglerna för momsavdrag för t ex fastighetsägare, där man aldrig får dra av momsen på kostnader som tillhör bostäder (eftersom bostadsuthyrning är en momsfri verksamhet). Då resonerar man att alla inventarier som står i en bostad sorterar under samma regel, även om inventarierna tillhör en momspliktig verksamhet.

Makes sense? Nej, det tycker inte jag heller. Gör detta livet lättare för företagaren? Nope.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *