Accounts-bloggen

Moms på inkomster från virtuella världar

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Övrigt

Jag hade för några år sedan en annan redovisningsblogg och jag tänkte recycla ett inlägg därifrån, helt enkelt för att jag är så förtjust i det. Det har 2,5 år på nacken, men strunt samma. Det är en del att läsa, men rätt kul för redovisningsnördar med spelintresse.

Läste i SvD (ej på nätet), Metro och på Realtid.se att Skatteverket tycker att inkomster från ”virtuella världar” är momspliktiga. Letade lite hos SKV och hittade deras ställningstagande Virtuella världar – mervärdesskatt från 2008-04-07. Och det här är faktiskt hur kul som helst.

(Edit 2010-11-03: Inte bara jag som recyclar. Idag hade SvD ett nytt reportage om virtuella världar och bl a skattefrågan, dock utan någon ny info.)

Kort sagt säger SKV att om jag tjänar pengar i en online-värld (t ex jag får guld för att sälja magiska svärd i World of Warcraft), som jag sedan växlar in mot riktiga pengar, är detta en momspliktig verksamhet förutsatt att det uppfyller kriterierna för näringsverksamhet. För lite mer info om hela frågan, läs artiklarna ovan.

SKV hävdar att ”Frågor har uppkommit om hur mervärdesskatten ska behandlas vid transaktioner med anknytning till de parallella virtuella världarna”. Yeah right, undrar hur många som har frågat om det. Hursomhelst, SKV har därför kommit med detta ställningstagande. Det absurda är inte innehållet i ställningstagandet – tvärtom är det mesta rätt logiskt. Det absurda är att man överhuvudtaget gjort ett ställningstagande och att det är helt omöjligt att kontrollera, vilket SKV själva medger. Men det är väl lite av SKV:s charm – de försöker utföra sitt uppdrag till sista blodsdroppen, oavsett hur absurt det blir. Just detta ger dessutom upphov till några roliga frågeställningar.

Själva ställningstagandet behandlar dels de som tillhandahåller virtuella världar, t ex det svenska företaget Mindark som har skapat Entropia, och dels transaktioner användare emellan. Det första är nog inget att orda om, medan det andra är desto roligare.

SKV resonerar att sälja magiska svärd i WoW inte är annorlunda från att sälja prylar eller tjänster IRL (in real life). Dvs om man gör det varaktigt, självständigt och i vinstsyfte ska det betecknas som näringsverksamhet. En årlig beloppsgräns på 30 000 kr verkar även vara praxis. Om det är näringsverksamhet är det också skattepliktigt och i vissa fall momspliktigt. OK, låter väl vettigt. Momshanteringen beror mycket på var köpare och säljare befinner sig, som alla vet som har pysslat med utlandshandel. Och även här är det inga konstigheter.

Det är i praktiken som det blir lite knepigt. Hur i allsin dar ska jag kunna ta reda på var ett troll som heter Zin’dark håller hus? Visst, jag kan fråga och hoppas att han talar sanning. Måste nog hålla tyst om syftet med frågan för att inte bli utskrattad.

Och om det är näringsverksamhet måste det även bokföras. Vad använder jag som bokföringsunderlag? En skärmdump med en bild på trollet Zin’dark just när en pratbubbla visar hans svar om var han håller hus? Vissa föreslår att spåra IP-numret, men det är nog lite för komplicerat för de flesta.

Vidare, om Zin’dark sitter i ett annat EU-land med ett SKV lika diligent som vårt, och även han driver näringsverksamhet, då behöver jag hans VAT-nr för att inte behöva lägga på moms, eller hur? Känns som att handeln i magiska svärd kommer att blir mer komplicerad framöver.

Dessutom, om vi tvärtom utgår ifrån att endast svenska SKV har kommit så här ”långt” (för endast Sverige svenska Skattetjänstemän har) och man ingen annanstans i världen tvingas betala moms, innebär ju detta att för privatpersoner inom EU (inkl Sverige) blir magiska svärd från svenska säljare 25% dyrare än från säljare i andra länder (alternativt lika dyra, men den svenske säljaren tjänar 20% mindre). Å andra sidan, om en svensk köper ett magiskt svärd från USA borde det ju läggas på importmoms. Är Tullen med på tåget här? Om inte annat borde vi ju tullbelägga magiska svärd från utanför EU, för att skydda våra svenska svärdförsäljare. Lite klassisk protektionism, alltså.

Slutligen, jag hittar ingenstans i texten huruvida det är transaktionen att sälja ett magiskt svärd i WoW-valuta som är momspliktig eller om den blir momspliktig först då jag växlar in WoW-pengarna mot IRL-pengar. Vilket det just för WoW förresten inte finns några officiella handelsplatser eller växlingskurser för, såvitt jag vet. Blir väl Blocket, eBay eller nåt, antar jag. Om det är själva försäljningen i spelet som är momspliktig, innebär ju det att all försäljning i min näringsverksamhet sker i WoW-valutan. Kan jag då välja att även ha min bokföring i samma valuta, WoW-guld? Skulle faktiskt vara lite kul.

Lite goda nyheter kommer i slutet av ställningstagandet. ”För den som anses bedriva yrkesmässig verksamhet och blir skattskyldig gäller de allmänna reglerna i ML bl.a. avseende avdragsrätt för ingående skatt”. Vi får alltså dra moms på de kostnader vi har för att dra in våra intäkter, dvs dator, internet, månadskostnad för WoW, jolt cola (=personalvård), pizza (=intern representation) mm.

1 Kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *