Accounts-bloggen

Konsten att skapa buzz

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Andra företag

Stötte på en webbtjänst under uppbyggnad som har kommit på ett sjukt smart sätt att skapa buzz om sin produkt innan den lanseras. Utan att ha en aning om vem entreprenören är, vad hans partners heter eller vilken tjänst de bygger, är jag övertygad om att tusentals följer Watch us Getting Reals väg mot lansering. Men vi tar det från början.

Ett helt annat företag är Chicago-baserade 37 Signals som bygger och driver webbtjänster, t ex projekthanteringssystemet Basecamp. De ligger även bakom programmeringsramverket Ruby on Rails. Dessutom har de rätt mycket åsikter om hur webbtjänster och företag bör drivas och de är inte rädda för att lufta dem. Allt detta har gjort dem smått hjälteförklarade i många delar av webbvärlden.

En av 37 Signals produkter är boken Getting Real som handlar om deras filosofi kring att bygga webbtjänster. Boken är tillgänglig gratis online, är väldigt koncis och rekommenderas varmt till alla som bygger för webben på något sätt.

Men tillbaka till Watch us Getting Real – företaget drivs av en entreprenör vid namn Mark Copeman. Han bygger på en än så länge hemlig webbtjänst (”The Idea”) tillsammans med en än så länge hemlig partner (”The Partner”). De har även beslutat sig för att rätt nitiskt följa principerna i Getting Real samt att blogga om just detta i bloggen Watch us Getting Real.

Så vad de egentligen har gjort är att piggybacka på Getting Reals rätt stora fanbas och även om inte alla fans börjar följa Mark & Co, gör nog rätt många det. Smart sätt att skaffa sig ”followers” och skapa buzz långt innan man ens talat om vad det är man bygger. Sen gäller det ju att ”förvalta sitt buzz”.

Finns det en subkultur eller fangrupp som du kan intressera i ditt företag?

2 Kommentarer

 • Hi Michael,

  Just wanted to say thanks for the mention – we’re getting a real buzz from writing this diary – not only is it therapeutic, it focuses the mind on what you’re actually doing!

  I owe Jason Fried a very large beer for the inspiration in the two books.

  Hopefully people seeing someone putting his words into practice will inspire too.

  Many thanks,
  Mark

 • Thanks for the comment, Mark.

  I’m not the least surprised you’re getting a good buzz from your diary – it’s a great way to use an already existing fan base to create buzz around your product!

  Good luck with your development and I’m looking forward to check out ”The Idea” once it’s launched!

  /Mikael

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *