Accounts-bloggen

Husarbete – se till att du får utnyttja ditt avdrag

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Många får en chock när de i deklarationstider inser att de blir återbetalningsskyldiga för sina husarbetesavdrag. Tänkte förklara varför det händer och vad man kan göra åt det.

Vad är husarbete?

Jag tror de flesta känner till ROT-avdrag och RUT-avdrag, tillsammans benämnda husarbete. På alla arbeten som innefattas (hantverkare, städning, barnpassning mm) reduceras arbetskostnaden inkl moms med 50%. Läs mer på Skatteverket. Varje person kan få avdrag med upp till 50 000 kr per år. Avdraget görs direkt på fakturan och leverantören får sedan resten av sina pengar från Skatteverket.

Vad är problemet?

Problemet är att det inte rör sig om ett avdrag utan om en skattereduktion. Vad är skillnaden? Jo, en skattereduktion minskar din totala skatt i slutet av hela skatteuträkningen och räknas bara mot vissa skatter. Man kan alltså i vissa fall inte ha tillräckligt med rätt sorts skatter att reducera och man blir då återbetalningsskyldig för skillnaden.

Vad kan man göra åt det?

OK, året är snart slut och du har maxat husarbetet med 50 000 kr i år. Du börjar inse att dina inkomster kan vara för magra för att få utnyttja hela husarbetet. Vad göra?

  1. Är det någon faktura du kan vänta med att betala tills efter årsskiftet, så att husarbetet hamnar på nästa år? Leverantören kanske inte blir glad, men vad gör man?
  2. Kan du föra över delar av beloppet till någon annan som bor i bostaden, normalt sett din make/maka? Detta görs i så fall i inkomstdeklarationen, där både du och den andre personen gör en anteckning om överföringen av husarbetet. Gränsen 50 000 kr gäller per person.
  3. Kan du öka din inkomst under året? T ex i din näringsverksamhet skatta fram periodiseringsfonder eller expansionsfond, alternativt skjuta på vissa kostnader till nästa år? Kan du sälja värdepapper med vinst innan årsskiftet? Har du ett uppskov för bostadsförsäljning som du delvis kan skatta fram?
  4. Kan du minska dina avdrag för året? Det vanligast är kanske att flytta över avdrag för räntor till en annan person som också står på lånet, oftast din partner/make/maka. Detta görs i deklarationen på samma sätt som i punkt 2.
  5. (Överkurs) Du kanske kan begära omprövning av förra årets deklaration och där göra en avsättning till p-fond i din näringsverksamhet, för att sedan skatta fram den igen i år och på så sätt höja årets inkomst.

HJÄÄÄLP!

Skatteuträkningar är knepiga och inte ens vi proffs ger oss på det utan hjälp av skatteprogram. Om du vill ha koll på skatten och gillar att mecka själv, kan du antingen använda ett skatteprogram eller Skatteverkets verktyg. Har du en redovisningsbyrå för ditt företag kan de oftast hjälpa dig. Vi på Account Factory gör det såklart för våra kunder. Tänk bara på att din byrå sällan har koll på dina husarbeten eller dina privata inkomster och utgifter förrän de får deklarationsblanketten i mars/april och då kan det vara för sent. Det är alltså upp till dig att ”ana” att du kan ligga på gränsen och be din byrå om hjälp.

Hur görs skattereduktionen? (om du vill veta detaljerna)

När man räknar fram din slutliga skatt för ett år räknar man först samman din inkomst av tjänst, inkomst av näringsverksamhet, inkomst av kapital och några andra underlag. På dessa läggs ett gäng olika skatter, som t ex kommunal inkomstskatt, statlig inkomstskatt, fastighetsskatt, egenavgifter, årsmoms, begravningsavgift, allmän pensionsavgift, kyrkoskatt mm. Efter allt detta görs skattereduktioner, t ex för arbetsinkomst (jobbskatteavdraget), allmän pensionsavgift, underskott av kapital och till sist husarbete. Kvar blir total skatt att betala.

Skattereduktion för husarbete förs endast på kommunal och statlig inkomstskatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Exempel på skatter som inte påverkas av husarbete är egenavgifter och årsmoms för enskilda firmor, allmän pensionsavgift, kyrkoskatt och begravningsavgift.

Exempel (om du vill veta detaljerna)

Förutsättningar:

Vinst i enskild firma 200 000 kr
Husarbetesavdrag under året 50 000 kr

Skatten på vinsten i en EF är runt 40% inkl allt så det borde vara tillräckligt, eller hur? Nope, så är det tyvärr inte.

Skatteuträkning:

Kommunal inkomstskatt 37 984
Allmän pensionsavgift 10 500
Egenavgifter 35 955
Skattered. allm. pens.avg. -10 500
Skattered. arb.inkomst -11 014
Skattered. husarbete -16 470
Prel. red. husarbete 50 000
Slutlig skatt 96 455

Den faktiska reduktionen av husarbete är alltså 16 470 kr och man blir återbetalningsskyldig med resterande 33 530 kr. Anledningen är att av de skatter som påverkas av husarbete (kommunalskatt) finns det efter andra skattereduktioner endast 16 470 kr att reducera. Surt och förmodligen lite överraskande för många.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *