Accounts-bloggen

Gör nytta med din överlikviditet

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Andra företag

Många företag vill på något sätt bidra till samhället genom att skänka pengar till olika välgörenhetsprojekt. Gåvor och välgörenhet är tyvärr inte avdragsgilla i Sverige, så det blir alltid skattade pengar man skänker. I vissa fall kan man få en motprestation som gör kostnaden avdragsgill, t ex annonsering. Men det finns andra sätt att bidra utan att direkt skänka pengar – man kan låna ut sin överlikviditet till bra projekt.

Ett internationellt exempel är Kiva, där du kan låna ut små belopp (från 25 USD) till entreprenörer i utvecklingsländer. Du får ingen ränta på lånet och återbetalningsgraden på de 88 MUSD Kiva har lånat ut hittills är i dagsläget 98,16% (vi har själva gjort 26 lån hittills med 100% återbetalningsgrad). När lånet är återbetalt kan du låna ut pengarna om och om igen. Allt sköts via Kivas webbsajt, som är extremt smidig och enkel.

Ett något annorlunda alternativ här i Sverige är Ekobanken. Det är en vanlig bank som erbjuder olika kontoalternativ för privatpersoner och företag/föreningar. Det som är speciellt är att banken endast lånar ut pengar till projekt som stöder en sund social och ekologisk utveckling. Ekobanken har full transparens i sin utlåning och publicerar varje år en lista på de projekt som lånar i banken.

Som sparare i banken kan du välja mellan konton med olika räntor och bindningstider och den statliga insättningsgarantin gäller. Du kan välja att bara starta ett konto för överlikviditet eller bli ”helkund” med ett konto som kopplas till Plus- och Bankgiro. Ekobanken är nog inte banken för dig som vill maximera räntan på ditt sparande, utan för ”pengar som vill något” – ett etiskt sparande med full transparens. Ekobanken är en samägd bank och du kan lätt bli medlem och delägare i banken.

Vi träffade Ekobanken härom veckan och vi ska nog bli både kunder och delägare.

1 Kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *