Accounts-bloggen

Falska mail från Skatteverket

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Ja, mailen kommer ju egentligen inte från Skatteverket, det ser bara ut så.

I dagarna har många fått mail som säger att man har skatteåterbäring att hämta, bara man klickar på en länk och uppger vissa uppgifter. Mailet ser ut att komma från Skatteverket (vilket det inte gör) och länken ser ut att leda till Skatteverkets webb (vilken den inte gör). Sannolikt är det en s k phishing-attack, där någon försöker få oss att uppge information som de sedan kan använda på diverse ohederliga vis.

Hur vet man att det är fake?

Inte för att alla läser Skatteverkets webb dagligen, men de gick hursomhelst ut och varnade för detta i torsdags.

Mailet nämner dessutom ett belopp med kronor och ören – Skatteverket nämner aldrig ören. Ören existerar inte i deras värld.

Datumet är DD-MM-ÅÅÅÅ, vilket inte är svensk standard.

Men lackmustestet för alla misstänkta mail är att hovra över länken de vill att man ska klicka på (ställa musen över länken utan att klicka) och se längst ned i fönstret var länken egentligen leder. (UPDATE: Som Jonas påpekar i kommentarerna kan detta också fejkas, så det är ingen vattentät metod)

Och kanske framför allt, skatteåterbäring fungerar inte så att du ska lämna uppgifter via ett mail.

Hur funkar skatteåterbäring då?

Närhelst du får skatteåterbäring eller av nån annan anledning ska få tillbaka pengar av Skatteverket, dyker detta upp som en pluspost på ditt skattekontot. I samma veva gör SKV en avstämning av kontot och om saldot är över en viss gräns (och inga skatter är på väg att dras från skattekontot), betalas överskottet automatiskt ut till dig.

Utbetalning sker till det bankkonto du kopplat till skattekontot. Om inget bankkonto finns kopplat, sker utbetalningen via utbetalningskort vilket ju är rätt besvärligt. Se alltså till att koppla ett bankkonto.

Vad gör jag med phishing-mailet?

Radera det.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *