Accounts-bloggen

Deklarera i Sverige en barnlek

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Tycker du att det är krångligt att deklarera? Det kanske är en liten tröst att större delen av västvärlden har det betydligt svettigare än vi svenskar i deklarationstider.

E24 skriver att Deklarera i USA är en riktig plåga, att 60% av deklarationsskyldiga söker professionell hjälp med deklarationen och ytterligare 22% deklarerar med hjälp av datorprogram. Det liknar min egen erfarenhet från Tyskland, där de allra flesta antingen lejer en skatterådgivare för sin deklaration eller är medlem i en särskild förening som hjälper till med deklarationen.

Här i Sverige slog vi precis rekord i elektroniska deklarationer, då 4,2 miljoner personer deklarerade elektroniskt 2010, motsvarande 57%.

Hur kan det då vara så (relativt) enkelt att deklarera i Sverige? Som jag ser det är det två huvudorsaker:

  1. Vi har en liten befolkning och ett väl utbyggt och fungerande informationssystem, där Skatteverket har den mesta informationen redan innan vi deklarerat.
  2. Framför allt har man strypt de flesta möjligheterna till avdrag. Som löntagare finns det helt enkelt inte så mycket att dra av.

Inte ens de i Sverige relativt krångliga företagsdeklarationerna är särskilt jobbiga i en internationell jämförelse. Fast det är klart, det finns ju undantag – uträkningen av justerat anskaffningsvärde på N3A-blanketten för delägare i handelsbolag är smått Kafkaartad.

Och bara för att andra länder har det värre, betyder det ju inte att alla i Sverige kan och bör deklarera sitt eget företag. Det finns en del fallgropar och det är betydligt lättare att undvika dem i förväg än att kravla sig ur dem i efterhand.

1 Kommentar

  • Som du skriver är kontrolluppgifterna det som gör det enkelt för löntagare att deklarera.
    En stor del av deklarationsarbetet är ju redan gjort av någon annan. Banker deklarerar löntagarens ränteintäkter, försäkringsbolagen deklarerar löntagarens pensionssparande och det stora anonyma företaget deklarerar lönen.

    Om du däremot sitter på den andra sidan, driver eget företag och har anställda, då är det inte lika enkelt. Då är det du som måste deklarera åt dina löntagare. Ett arbete som är krångligt och kostar pengar. Då kan det vara läge att ta hjälp. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *