Accounts-bloggen

Bokföra i Excel (klara besked i Norge)

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Nyheter

Bokmärkte en norsk artikel förra året och snubblade nu över den igen. Man har i Norge gett klara besked om bokföring i Excel. Kort sagt säger man att för företag med mindre än 300 verifikationer per år är det OK att bokföra i Excel. Man säger också för dessa små företag att huvudsaken är att bokföringen är uppdaterad per den 31 december varje år, medan det inte är så viktigt hur ofta man bokför under året.

Bokföring i Excel

Först och främst, är det en bra idé att bokföra i Excel? Det beror helt på situationen – vi som hanterar bokföringsprogram dagligen ser knappast någon poäng med det. Betydligt enklare att köra våra debet och kredit i vårt program som vi har i ryggmärgen. Men för en företagare som bokför själv och har väldigt få verifikationer kan det absolut kännas enklare.

Men som det ser ut just nu i Sverige är det inte helt OK enligt lagar och regler. Bokföringen måste nämligen vara ”beständig”, dvs man ska inte kunna ändra hursomhelst i det man bokfört. Man ska dessutom kunna se när man bokfört, i vilken ordning saker bokförts etc.

Det svenska regelverket

Är det svenska regelverket vettigt då? Mja, tyvärr är väldigt många regler i Sverige nästan exakt likadana för börsbolag som för enmansföretagare och det är ju såklart inte optimalt. Så personligen gillar jag det norska initiativet och framför allt gillar jag raka besked.

För faktum är ju att tusentals företagare i Sverige bokför sina små verksamheter i Excel, vad än reglerna säger. Nånstans kanske regelmakarna får inse hur verkligheten ser ut och anpassa regelverket efter vad som är realistiskt. Bättre kanske att ge raka riktlinjer för vem som bokföra lite mindre ”proffsigt” och i så fall hur man ska bära sig åt. De flesta vill nog följa reglerna, bara reglerna känns rimliga.

Öva på din affärsnorska och läs artikeln här.

5 Kommentarer

 • Det där med excel är ett exempel. Ett annat jag tänkt på är att man ska bokföra löpande. Jag vet inga små företag som gör det mer ofta en kvartalsvis, varken de med eller utan revisor.

 • Visst är det så.

  Jag tycker det är en väldigt skillnad på ett ”riktigt” företag med personal, lokal, fasta kostnader, risk mm, och en ”enmanslåda”. Men de ska ändå enligt reglerna ha samma rutiner för bokföring, dvs bokföring så snart det är mö jligt, godkänt bokföringssystem mm. Det blir en proportionerligt mycket större apparat för en ensamkonsult och jag ser liksom inte riktigt poängen med det.

  Men det är klart, skulle nån föreslå en lag som tillåter grovt förenklad bokföring för vissa företag, finns det ju en rad remissinstanser som har ett egenintresse i att motarbeta det (Skatteverket, redovisningsbranschen, revisionsbranschen). #konspirationsteori 🙂

 • Och när man talar om trollen!! Bokföringsnämnden har precis skickat ut på remiss ett nytt förslag på Allmänt råd och handledning om Bokföring. Har inte hunnit läsa allt, men vid en hastig anblick blir det ingen lättnad på Excelbiten, men däremot på hur ofta man måste bokföra.

  Korta versionen är att alla ska få bokföra inom 45 dagar efter utgången av varje månad. Företag med upp till tre miljoner i årsomsättning ska få bokföra inom 45 dagar efter utgången av varje kvartal. Företag med upp till en miljon i årsomsättning, max 50 verifikationer och max 250 affärstransaktioner per år ska få bokföra inom 60 dagar efter årets utgång.

  Ska bli spännande att se vad remissinstanserna säger.

 • Jag har hort nagat om att alla, aven enskilda firmor ska momsredovisa manatligen.

 • Det är nog inget vi har hört talas om, men ibland kommer det nya lagförslag ”under radarn” (iaf vår radar).

  Fast jag tvivlar på att de skulle komma med en sån grej, såvida inte EU kommit med nåt nytt momsdirektiv.

  Det spelar förresten ingen roll vilken bolagsform det är – huruvida man får redovisa moms per månad, kvartal eller år är samma för AB och EF.

  Däremot är det förslag på att kontrolluppgifter för löner ska redovisas månatligen. Ouch!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *