Accounts-bloggen

Avdrag för gymkort

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Avdrag för gymkort i företaget – en av de vanligaste frågorna. Och faktiskt en av de få privata utgifter vi får dra i företaget, helt lagligt. Fast bara i vissa fall, förstås.

Vi kan ta den viktigaste punkten först – gymkort kan endast dras för anställda, vilket innebär att det inte kan dras av enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare. Tyvärr.

Jag kan bara spekulera i bakgrunden, men det känns rätt troligt att avdraget kom till som ett sätt att uppmuntra sin personal att hålla sig friska, genom att t ex subventionera gymkort. Och eftersom aktiebolagsdelägare ses som anställda i sitt eget bolag funkar avdraget även för dem, trots att det förmodligen inte var huvudidén.

Gymkorten sorterar hursomhelst under begreppet ”motion och friskvård”, som då alltså är en skattefri personalförmån så länge den är av mindre värde och enklare slag. Där sorterar bl a gymnastik, tennis, lagsporter, dans, yoga, kontorsmassage, floating och en massa andra liknande aktiviteter. Däremot har traditionellt sporter med ”exklusiv karaktär” (fniss), såsom golf, ridsport och segling, inte godkänts (den ”exklusiva sporten” golf har förresten uppemot en halv miljon utövare i Sverige).

Med ”mindre värde” menar man ungefär vad ett normalt gymkort kostar på orten – upp till 7000 kr/år har godkänts i storstäderna. Intressant här är om du vill lyxa till det med ett gymkort för 15 000 kr på Stureplan, blir hela kostnaden skattepliktig om företaget betalar den.

Arbetsgivaren kan även bekosta deltagaravgifter för t ex ett korpfotbollslag, men konstigt nog inte för individuella deltagaravgifter i tävlingar. Man kan bekosta enklare träningskläder med företagets logo på, men inte dyrare utrustning som träningsskor, idrottsredskap etc.

Ett krav för att skattefriheten är att förmånen erbjuds till alla anställda. Tänk också på att skaffa någon sorts underlag från leverantören, med momsen specad.

(Liten detalj för den petige: Frågan är egentligen om förmånen av fri friskvård är skattefri eller skattepliktig. Avdragsgill som kostnad är den alltid.)

7 Kommentarer

 • Värt att nämna också, det är bara avdragsgillt för anställda. Ej för enskilda firmor eller delägare i handelsbolag.

  Har du AB kan du som ägare vara anställd och alltså dra av ditt eget gymkort. Har du däremot enskild firma (eller HB med kamraterna) får du inte dra av gymkortet.

  Orsaken till detta är nog samma orsak som ”exklusiv” golf ej är avdragsgillt. 😉

 • det är bra info men vilket hjävla konto ska jag använda

 • He he, testa ”7620 Sjuk- och hälsovård” eller ”7621 Sjuk- och hälsovård, avdragsgill”.

 • Bra information, tackar för det.
  Men vet ni om man kan betala för ex ett gymkort med skattade pengar, ex att man jobbar och drar av dessa pengar istället för att få ut sin lön, betala skatt och sen betala igen?
  Måste företaget skicka in ngt särskilt, alltså vad för extra jobb måste min arbetsgivare göra?
  Hur mkt måste man jobba för att kunna få denna förmån? Gäller det inte vikarier, om dom inte är anställda en viss procent? Det kan ju variera mkt, vikarier vet ju inte alltid hur mkt. Dom kommer att jobba, vissa kommer kanske upp i 20% medan andra vikarier ibland jobbar 150% och mer.
  Tacksam för svar

 • Hmm, jag vet faktiskt inte om det finns någon fast gräns för hur mycket man måste jobba för att anses vara en anställd som har rätt till skattefritt gymkort. Gissningsvis är det en bedömningsfråga, dvs om du skulle bekosta ett gymkort till någon som inte uppbär nån som helst lön från företaget, skulle Skatteverket kunna ifrågasätta det. Men var gränsen går vet jag inte. Skatteverket säger dock att det ska rikta sig till ”samtliga anställda oavsett anställningsform, således även korttidsanställda, vikarier m.fl.”. Se mer på http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/personalvard/motionannanfriskvard.4.18e1b10334ebe8bc80004376.html

  Men jag förstod inte riktigt frågan med att betala ett gymkort med skattade pengar. Idén med den skattefria förmånen är att företaget betalar för gymkortet och drar kostnaden i sin bokföringen. Den anställde använder gymkortet men behöver inte skatta för förmånen. That’s it.

  Arbetsgivaren måste antingen betala gymkortet till gymmet eller ersätta den anställde för utlägget mot ett kvitto. Om arbetsgivaren ersätter den anställde på annat vis (friskvårdscheckar, friskvårdsbidrag) måste den kunna kolla upp hur det använts. Annars inget att göra för arbetsgivaren.

 • Om man köper ett lite lyxigare gymkort som kostar ex. 25 000 kr. Kan man då dela upp betalningen på 4 kvartal och låta bolaget ta kostnaden för ett kvartal utan förmånsbeskattning och sedan betala de övriga kvartalen privat.

  • Hej Marcus!

   Nope, tyvärr inte. Det ska ju vara ”av mindre värde” och då tittar man på typen av gymkort, aktivitet mm. Det hjälper alltså inte att företaget bara täcker en del av kostnaden.

   Och då spelar det ju ingen roll om man säger att man täcker endast x% av hela kostnaden eller 100% av kostnaden fast endast x% av året. Så tyvärr inte.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *