Accounts-bloggen

Att lägga sitt företag ”vilande”

 |  Av Mikael Green  |  Postat i Kunskap

Vi får ofta frågan om hur man lägger sitt företag ”vilande”. Idén är oftast att man inte kommer att ha någon verksamhet under en viss tid och vill under den tiden undvika att betala skatt och sånt. Däremot är man inte beredd att lägga ned verksamheten. Vi får frågan från både kunder med aktiebolag (AB), handelsbolag (HB) och enskilda firmor (EF).

Men det finns ett krux med att lägga sitt företag vilande – there is no such thing!! Ja, inte formellt i alla fall. Låt oss reda ut detta.

Det är framför allt två myndigheter som är inblandade: Bolagsverket och Skatteverket.

Hos Bolagsverket registrerar man sitt bolag (HB/AB), eller för EF endast sitt företagsnamn (”firma”). Det enda BV håller löpande koll på är att AB skickar in sin årsredovisning varje år, skickar in årsstämmoprotokoll om man tar utdelning, mm. Men att du råkar ha noll verksamhet i ditt företag förändrar inte din status hos BV på något sätt, oavsett bolagsform. Begreppet vilande finns inte hos BV.

Skatteverket då? Tyvärr har inte heller SKV något begrepp av det slaget. Tvärtom kan det få lite oönskade effekter om du nämner att din verksamhet är ”vilande”. Vi tar det en bolagsform i taget:

 • Aktiebolag kan ligga och skvalpa utan verksamhet. Om man inte har några som helst affärstransaktioner tycker SKV att man bör avregga sin F-skattsedel, men oftast har man ju åtminstone en revisorsfaktura om året.
 • Handelsbolag likaså, eftersom det är en egen juridisk person.
 • Enskilda firmor kan däremot vara lite luriga. De måste nämligen ha verksamhet för att existera. SKV tycker att om du inte tror att du kommer att ha någon verksamhet inom en överskådlig framtid (typ sex månader), ska du avregistrera din F-skattsedel, vilket innebär att näringsverksamheten anses nedlagd.

Vi ska titta lite närmare på fallet enskilda firmor, för säg t ex att du har lite avsättningar till periodiseringsfonder, expansionsfond etc, dvs obeskattade vinster. Om näringsverksamheten läggs ned måste dessa omedelbart skattas fram. Och en stor del av idén med att lägga företaget vilande, är ju ofta att inte skatta fram avsättningar.

Så vad gör man? Ja, det där med att du ska uppskatta om din verksamhet kommer att komma igång igen under en överskådlig framtid eller inte, är ju inte ett speciellt exakt mått. Så om man vill ”hålla liv” i sin firma, bör man dels se till att ha åtminstone lite verksamhet (dvs helst intäkter) och dessutom absolut inte säga till SKV att man lägger den vilande. Det har t o m hänt att SKV har slagit ned rätt hårt på EF utan verksamhet som inte har lagt ned och skattat fram sina avsättningar i tid.

En sak till är värd att nämna: preliminärskatten. AB, HB-delägare och EF ska alla betala preliminär F-skatt löpande under inkomståret. Det kan för ”vilande” bolag vara värt att skicka in en preliminärskattedeklaration i november varje år, för att undvika att SKV gissar sig till en prelskatt åt dig.

Finns inte begreppet ”vilande” alls då? Jo, det är väl helt enkelt ett informellt uttryck för ett företag där verksamheten ligger nere på (o)bestämd framtid. Men någon formell betydelse har det inte.

74 Kommentarer

 • tack för den fina sidan man hittar massor av råd och information
  ni behövs 🙂

 • Stort tack! Här finns tydligen den info man behöver om man undrar över hur man gör när det gäller ”vilandet” . Hade svårt att hitta några vettiga svar på andra ställen.

 • Jag håller med Mats! Jag kunde inte hitta samma information på andra sajter – Bolagsverket exempelvis. Tack!

 • Bra och tydlig information! Själv är jag i startgroparna för att starta ett AB och undersöker möjligheten till A-kassa. Enligt AEA har man rätt att lägga bolaget vilande en gång per 5 år och har då automatiskt rätt till ersättning från kassan.

  Men om det inte finns någon formell definition av ”vilande” undrar jag hur AEA kan kontrollera detta?

  Jag har även sett att om jag söker i Affärsdata på företag finns statusen aktivt/inaktivt.

 • Förmodligen menar AEA just att man inte har någon verksamhet. Hur de ska kontrollera detta vet jag inte. De skulle t ex kunna begära ett intyg från bolagets revisor, om sån finns. Eller kanske bara bokföringsrapporter direkt från företaget, beroende på hur nitiska de är.

  Överhuvudtaget är det knivigt när man gentemot A-kassa och Försäkringskassa ska hävda att ens företag inte har någon verksamhet. Jag har varit med om att FK ville ha ett revisorsintyg på att man tagit ut en viss lön under en viss tid, för att bevilja den lönen som sjukpenningsgrundande.

  Affärsdata plockar med all säkerhet in sin information från olika öppna källor och sätter sen egna etiketter på det. Ungefär som kreditbedömningsföretagen (UC m fl) som hämtar in information från Kronofogdemyndigheten och sedan använder egna begrepp som t ex ”betalningsanmärkning” (som inte finns i KFM:s vokabulär).

  Men man får nog fråga AEA och Affärsdata direkt om man vill veta säkert. 🙂

 • TACK! Jag får olika svar, BV säger att jag får vända mig till SKV för att få svar då de enbart har hand om nedläggning av företag. SKV ena person på kundservice sa att jag kan ha namnet kvar och lägga vilande, sen kom jag på en följdfråga och satt i tel.kö, kom framtill annan en annan på kundservice som sa att det finns inget vilande för EF, endats för AB och KB!
  Jag har varit sjukskriven för njurar, operationer och depression året ut och ska göra en tumörop 4 april. FK meddelade att jag var friskskriven from 19 mars och ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Om jag inte direkt anmälde mig till AF skulle de dra in SGI och ingen A-kassa skulle utgå heller! Snacka om chock! På AF fick jag höra att jag inte får A-kassa om jag inte lägger ner företaget. Jag tvärdök! OCH… jag kan hinna få jobb 2 vck innan op! Hahahahahhahah…. nderbart! Finns ingen som anställer mig i det läget eller att jag är en kvinna på 58 bast! Inte i åldersfixerade Svedala! Jag har sökt 173 jobb sen årets början, trots sjukskrivnin och smärtor… för att jag ville slippa FK och AF!

  Men… det gäller att tänka positivt! Jag SKA komma tillbaka förr eller senare. Jag är Diplomerad Affärs- och Teamcoach samt Certiferad Krishandledare och ISTQB-certifierad Testledare. Ändå är det svårt at få jobb!

 • Tusen tack! Jag undrar hur man kan lägga sitt AB företag ”vilande” från början. Om man registrerade inte hos SKV och fyllde inte heller F-skattsedel. Måste man betala böter?
  Dessutom har jag ingen verksamhet än och jag ska börja att driva från Jan 2013. Jag trodde att man kan fylla F-skattsedel 14 dagar innan börjar sin verksamhet!

  • Hej
   För ett 20 tal år sedan la jag ner enskild firma under en period. Det gick väldigt snabbt och lätt att starta upp en enskild firma igen. Alltså två samtal till SKV. Ett att lägga ner och ett att starta upp det igen. En ny F-skatt sedel låg i brevlådan ett par dagar senare. Kan ju ha ändrat sig men värt att kolla.

 • Tja, om du inte har nån verksamhet och inte registrerar nån verksamhet hos SKV, kan man väl säga att bolaget är ”vilande” från första början. Och nej, det är inga böter på att ha ett passivt bolag. Jag tror inte ens att du nånsin måste registrera bolaget hos SKV, om du av nån anledning aldrig skaffar någon verksamhet. Men det normala är väl att man åtminstone registrerar sig för F-skatt förr eller senare.

 • tack så jättemycket Mikael!
  Jag har fått mitt svar.

 • Min man lade ner sin egna firma och startade ett ab. På eget har han en periodiseringsfond. Sen förra året gick ab i en konkurs. Sen nu fick vi en förfrågan om han skulle göra avdrag för periodiseringsfond. Har inte en susning om och vad vi ska göra. Revisorn har gått i pension. Ska de betalas in nu eller vad kommer hända? Ska vi bara strunta i brevet? Iom konkursen har han hur många avbetalningar som helst. Hur ska/kan man lösa det? Trodde vi hade 4 år kvar… Tacksam

 • Förstår jag dig rätt att han har kvar periodiseringsfonder i den enskilda firman och den enskilda firman nu är nedlagd? Och Skatteverket har skickat ett brev och frågat om periodiseringsfonderna? Jag gissar att de frågar om p-fonderna ska upplösas (skattas fram), stämmer det?

  Först och främst, om ni får ett brev från Skatteverket, strunta aldrig i det. Aldrig.

  Om det är så att enskilda firman hade avsättningar till p-fonder och den lades ned (dvs F-skatten avregistrerades) t ex under 2011, måste p-fonderna skattas fram i deklarationen för 2011 som gjordes i våras. Och är det på det sätter är det nog tyvärr inte så mycket att göra åt. Jag tvivlar på att SKV går med på att starta upp firman igen och behålla p-fonderna. Man har mycket riktigt normalt sex år på sig innan man måste ta fram en p-fond, men det är förutsatt att man håller verksamheten vid liv.

  Mitt råd är väl att helst hitta någon som kan hjälpa er kolla på situationen och ge råd om vad som ska göras. Ni kan även ringa och prata med SKV-handläggaren, de brukar vara ganska hjälpsamma så länge man kommunicerar med dem.

  Så mycket mer kan jag nog inte bidra med, med den begränsade info jag har. Hoppas det hjälper.

 • Hej.
  Jag har varit på Startaeget och ställde där några frågor om detta eftersom jag har fått min firma vilande under många år (pga hälsoproblem).

  Min fråga är hur gör jag för att få den igång igen. Jag kunde inte driva företaget eftersom precis när jag startade det, blev jag allvarlig sjuk och nu känns det bra igen, så jag vill gärna försöka.

  Jag har fått nyss en eventuell kund och vet ej hur skall jag gå vägen för att ta emot uppdraget.

  Jag skulle vara mycket tacksam om jag fick lite ljus i denna fråga.

  Mvh.

  Alida

  • Hej!

   Jag gissar att det är en enskild firma du hade?

   Som sagt är ju ”vilande” inte en officiell status hos Skatteverket. Antingen avregistrerade du din F-skattsedel eller så har du kvar den. Vi tittar på båda fallen.

   Om du menar att du avregistrerade din F-skattsedel tidigare och nu vill köra igång igen, behöver du ansöka om en ny F-skattsedel samt momsregistrering (om det är momspliktig verksamhet). Det gör du på verksamt.se eller med en Skatte- och Avgiftsanmälan. Det är samma process som att starta en ny enskild näringsverksamhet.

   Om du har kvar din F-skattsedel men har bara nollat firman under några år, är det bara att köra igång igen. Du behöver inte göra något med Skatteverket.

   Men om man inte vet om man har F-skattsedel då? Vanligtvis skickar SKV ut ett papper om din F-skattsedel i början av varje år, så länge du är registrerad för F-skatt. Du kan dessutom söka på ditt eget personnr på allabolag.se, kom ihåg att efter sökningen klicka på ”Sök även bland inaktiva bolag” längst ned, för att få med ev avregistrerade företag. Klicka på dig själv och gå till Verksamhet & status i vänsterkolumnen, så ser du start- och slutdatum för F-skatt.

 • Hej!
  Jag tänker ha mitt AB ”vilande” en tid, något eller några år. De enda kostnaderna som finns är bank (där kapitalet finns och förvaltas plus bankfack) samt revisor. Revisorn vill att momsregistreringen ska upphöra eftersom bolaget inte har någon inkommande moms.
  Stämmer den regeln?
  Den enda utgående momsen som jag skulle få tillbaka annars är för banken och revisorn.

 • Jäpp, tyvärr. Kravet för att vara momsregistrerad (och därmed få avdragsrätt för ingående moms) är att man bedriver momspliktig verksamhet. Gör man inte det ska man avregistrera företaget för moms. Gör man inte det kommer Skatteverket förr eller senare att säga till, när de ser nollor i dina deklarationer. Men revisorn har alltså rätt, är jag rädd.

  Banktjänster är det för övrigt sällan nån moms på, så det är nog bara revisorsfakturan du går miste om momsavdraget på. Och momsen blir ju fortfarande avdragsgill som kostnad mot inkomstskatten, så helt förlorat är ju inte avdraget.

 • Ni skriver bl.a. att begreppet ”vilande bolag” inte existerar hos BV
  Så här står det på deras hemsida:
  I begreppet innefattas även fysiska eller juridiska personer som avser att bedriva näring, vilande företag samt företag/näringsidkare som är i processen att avveckla näringsverksamheten.

 • Alltså, begreppet existerar ju överallt för ett företag som är registrerat men inte har någon verksamhet. Även Bolagsverket använder det absolut. Men det finns ingen officiell status ”vilande” hos Bolagsverket, dvs man kan inte såvitt jag vet anmäla till Bolagsverket att företaget är vilande för att det ska registreras i något register. På samma sätt kan man absolut förklara för Skatteverket att verksamheten är vilande, men för ett aktiebolag ändrar det ingenting vad gäller deklarationsskyldighet el dyl. Skatteverket kanske gör en notering om det, så de inte i onödan behöver utreda varför inkomsten alltid är noll. Men om det är en enskild firma lär de alltså vilja avregistrera näringsverksamheten.

 • Hej,

  Jag har ett AB som går mycket dåligt och som just nu har en del skulder. Nu vill jag hitta ett jobb och ha AB vilande under en period tills jag kommer upp ekonomiskt. Hur gör man då?

 • Hej!
  Tråkigt att bolaget går dåligt! 🙁
  Ett alternativ är att inte göra något alls, bara dra ned på verksamheten. Som sagt måste bolaget fortfarande bokföra, lämna årsredovisning och inkomstdeklaration mm, men det blir ju betydligt enklare att göra.
  Vad man kan göra är att avregistrera bolaget som arbetsgivare hos Skatteverket, så man slipper arbetsgivardeklarera varje månad. Om bolaget inte har någon verksamhet och inte planerar att ha någon verksamhet inom den närmaste tiden tycker dessutom Skatteverket att man bör avregistrera bolaget för moms och F-skatt. Har man inte F-skatt kan man inte fakturera tjänster till kunder och är man inte momsregistrerad får man inte heller dra av moms på kostnader, vilket ju såklart är en nackdel. Så man kan ju avvakta med avregistreringen tills man faktiskt vet att man inte har någon verksamhet längre.
  Men man kommer som sagt inte undan skyldigheten att bokföra, lämna in årsredovisning och inkomstdeklaration, även om man skulle tala om för BV eller SKV att verksamheten är vilande.

 • Hej
  Har ett AB idag som framöver och inom överskådlig framtid ej kommer fakturera någon kund och ej ha någon verksamhet. Lägga ned det så fort som möjligt så att man kommer in på arbetsmarknaden igen och därmed också ha rätt till A-kassa? Hur funkar det med löpande abbonemang som telefon, internet osv som är knytna till AB:et om man lägger ned? Om man lägger ned måste man skatta ut allt på en gång som lön?

  Mvh

 • Jag vet inte exakt hur reglerna kring A-kassa fungerar, så kolla det med Arbetsförmedlingen. Om det krävs att du lägger ned bolaget för att ha rätt till A-kassa får du väl fundera över vad du ska göra.
  Om bolaget står på abonnemang och bolaget läggs ned måste du ju antingen avsluta abonnemangen eller överlåta dem t ex på dig privat. Vad exakt som händer om du inte avslutar t ex ett telefonabonnemang och leverantören inser att deras kund har lagt ned, vet jag inte riktigt. Beror nog på leverantören.
  När ett bolag likvideras ska till att börja med skulderna betalas. Det som finns kvar i kontanter och andra tillgångar delas ut till ägarna. Om det är faktiska prylar kan det bli aktuellt med uttagsbeskattning för moms. Men det vanligaste är väl att det bara är cash kvar i slutändan. Skattemässigt ses det som att du sålt dina aktier och försäljningssumman är det belopp du får ut vid likvidationen. Blir det reavinst skattar du enligt fåmansbolagsreglerna och blir det reaförlust får du avdrag i inkomst av kapital.

 • Om AB ska vara ”vilande”, kvarstår kravet på aktiekapital? D.v.s att 50% av aktiekapitalet måste finnas tillgängligt.

 • Japp, det måste det. Som sagt, att ett bolag är ”vilande” är mer ett informellt sätt att säga att det inte har någon verksamhet, men alla andra formella krav på bolaget kvarstår (intakt aktiekapital, lämna årsredovisning, lämna inkomstdeklaration etc). Å andra sidan, i ett vilande bolag är ju risken för konkurs rätt liten, och det är ju egentligen bara i en konkurs som det får någon effekt att aktiekapitalet är förbrukat.

 • Hejsan!
  Vilken bra sida och tack för så utförliga svar!
  Jag har enskild firma och tänkte ha företaget vilande från maj och framåt; ska gå hem på mammaledighet. Om jag förstår det rätt så kan jag inte ha det vilande iom att det är enskild firma och då fortsätta betala skatt varje månad. .. Stämmer det? Även då skicka in ”tomma” momsredovisningar? Eller vad var det här med 6 månader?
  Mvh Annika

 • Hej!

  Nej, just för föräldraledighet går det att ha kvar en enskild firma, trots att du inte kommer att ha någon verksamhet på ett tag. De sex månaderna gäller alltså inte här. Och du behöver inte göra något alls, dvs inte meddela Skatteverket eller något sånt. Bara fortsätta rapportera moms o dyl som tidigare. Prelskatten uppdaterar du vid behov beroende på förväntat resultat för året. Dvs om du tidigare baserat prelskatten på heltidsverksamhet behöver du förmodligen justera ned prelskatten.

  Rent praktiskt blir väl då verksamheten ”vilande”, dvs du kommer inte att bedriva någon verksamhet när du är mammaledig. Men även här är det alltså inte en status som registreras nånstans. Fast man kan väl säga att föräldraledighet är en situation där man faktisk skulle kunna säga till Skatteverket att verksamheten är vilande utan att den behöver läggas ned, så bra att du ställde frågan.

 • Hejsan!

  Jag har undrat över en sak. Det är så att jag har ett AB som då bara är aktivt och har inga intäkter nu mera. Problemet är att jag har ett inventarie som jag försöker få sålt på MEN jag vill sätta mitt bolag ”vilande” så att jag slipper (betala?) Preliminärskatten månadsvis som då är 1300 kr (ca).

  Är det möjligt att sälja inventariet när bolaget är vilande?

  MVH
  Edi

 • Hej Edi!
  Jo, min huvudpoäng ovan är ju att det inte riktigt finns någon officiell status som heter ”vilande”, utan att det bara är ett uttryck man använder för ett bolag som för tillfället inte driver någon verksamhet. Ett bolag kan absolut sälja inventarier även om det inte bedriver nån verksamhet (dvs är ”vilande”).
  Prelskatten baseras på den inkomst du talat om för Skatteverket att du tror att du kommer att ha – om du preldeklarerat ett noll- eller minusresultat blir prelskatten noll. Även stora, synnerligen aktiva bolag kan ha nollad prelskatt, om de tror att de inte kommer att göra vinst. Detta har alltdå inte nödvändigtvis något med ”vilande verksamhet” att göra, även om bolag utan verksamhet såklart oftast nollar sin prelskatt.
  Så sammanfattningsvis:
  * Inventarier kan du sälja vare sig bolaget bedriver verksamhet eller inte.
  * Om du inte tror att bolaget kommer att visa skattemässig vinst ett år, skicka in en nollad preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket för att nolla prelskatten.

 • Hej!
  Du säger i ett svar följande:

  >Om bolaget inte har någon verksamhet och inte planerar att ha någon
  >verksamhet inom den närmaste tiden tycker dessutom Skatteverket att
  >man bör avregistrera bolaget för moms och F-skatt. Har man inte F-skatt
  >kan man inte fakturera tjänster till kunder och är man inte momsregistrerad
  >får man inte heller dra av moms på kostnader, vilket ju såklart är en nackdel.
  >Så man kan ju avvakta med avregistreringen tills man faktiskt vet att man
  >inte har någon verksamhet längre.

  Exempel:
  Uppfinnare, sitter ofta i många år och utvecklar lösningar/produkter utan att
  ha en enda inkomst och eller ytterst få och små utan bara utgifter, och under
  hela dessa år måste de vara F och moms reggade för att b.la kunna köpa special
  komponenter till sin utveckling vilket är en förutsättning för själva uppfinandet

  Detta på grund av att de företag som levererar dessa special komponenter inte
  säljer till privat personer utan endast till F/moms registrerade företag och
  Clas Olsson och Biltema bara levererar hammare och spik!

  Exempel finns inom t.ex elektronik och kemi sektorn. Inom kemi sektorn är det i
  många fall ett krav på grund av säkerhets klassningar av substanser som helt
  enkelt inte får hanteras av privat personer. Elektronik sektorn eftersom de vill
  sälja i stora volymer för serie tillverkning.

  Därav kan det från SKV’s sida se ut som om AB/Enskild/HB vilket som
  firman inte är aktiv trotts att det pågår konstant verksamhet .

  Du använder i ditt svar tidigare ”tycker” och ”bör”, tycka kan SKV och vi all göra
  men har SKV någon som helst ”laglig grund” att avkräva avregistrering av F- skatt
  och moms för AB?

 • Hej Nils!

  Mja, Skatteverket gör ju hela tiden bedömningar och tar beslut och sedan har man själv möjlighet att överklaga Skatteverkets beslut. Om de står fast vid sitt beslut kan man gå vidare och överklaga till diverse rättsliga instanser (mer exakt Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen).

  Skatteverket har oftast rätt bra koll, så om det finns lagtext eller rättsfall som dikterar något är det sällan de försöker besluta något annat. Men ofta finns det ju inte skrivet vad som gäller och då försöker SKV tolka det som finns så gott det går. Så i de fallen kan man väl kanske säga att de har laglig grund att ta sina beslut som de vill. Men det sista ordet är ju inte sagt i och med att de tagit ett beslut.

  Just i det exemplet du beskriver kan man alltid ha en dialog med Skatteverket och förklara att företaget är i ett ”uppbyggnadsskede”. Det är ju inte så att alla företag måste ha omsättning minst var sjätte månad för att få finnas. Att utveckla lösningar och produkter är också en verksamhet, men eventuellt kan man få en fråga från Skatteverket ifall man inte redovisar några intäkter på ett tag. Men då svarar man på frågan, helt enkelt. Om Skatteverket har nån idé om hur länge man kan hålla på och uppfinna och fortfarande vara reggistrerad för moms och F-skatt, vet jag faktiskt inte.

 • Tack för ditt svar, du belyser EXAKT vad som är fel med svensk skattelagstiftning och
  den berömda svenska företagar vänligheten. Tråkigt nog kommer vi att fortsättnings vis få dras med denna medeltida och fasligt konvolverande skatte lagstiftning och i slutändan människors syn på företagande som nått dåligt. Speciellt uppfinnande har i svergie en mycket dålig ställning jämfört med många andra länder.

 • Så det kanske det är. Men utan att vara nån superexpert på andra länders skattelagstiftning och administrativa börda, är min känsla att vi som företag trots allt har det rätt bra i Sverige. Skatteverkets och andra myndigheters e-tjänster är det nog inte många som slår, skattelagstiftningen är trots allt relativt enkel och i de flesta fall förutsägbar, vi har i princip ingen korruption att oroa oss för.
  Visst är det frustrerande när det inte är spikat exakt vad som gäller i alla lägen, men det är ju inte heller praktiskt möjligt att lagstifta om allt (utom om man helt enkelt skulle förbjuda alla avdrag). Så en intressant fråga är hur ett bättre system skulle se ut.
  Har du erfarenhet av att driva företag i andra länder, så dela gärna med dig. Skulle vara intressant att höra mer om hur det fungerar på andra håll.

 • Hej Mickael!
  Tack bra sida och dina svar!
  Kan du vara snäll och svara på nedanstående.
  • Om man avregistrerar sitt AB. Och om ca ett år vill man aktivera AB:t igen. Får man göra så?
  • Under det ”vilande” fas ska man lämna in inkomstdeklaration och årsredovisning i alla fall?
  • Om man avregistrerar företaget och det finns en bil på företaget, ska man dela ut bilen till sig själv och uttagsbeskatta för moms? Den här handlar om Enskild firma.

  Tackar på förhand för ditt svar.
  Hälsningar,
  Anna

 • Hej!
  Om du menar avregistrera aktiebolaget hos Skatteverket, innebär det alltså att avregistrera för F-skatt och/eller moms och/eller som arbetsgivare. Då är det bara att registrera sig igen när det behövs, förutsatt att bolaget uppfyller de normala kraven för F-skatt etc. Medan bolaget är ”vilande” måste ändå årsredovisning och inkomstdeklaration lämnas in.
  Om du menar att avregistrera aktiebolaget hos Bolagsverket pratar vi om en likvidering (vilket är en rätt långdragen process). Då upphör bolaget att existera och kan inte ”aktiveras” igen.
  Om du avregistrerar en enskild firma upphör verksamheten att existera och ev tillgångar tas ut ur företaget. Om företaget då äger en bil ska även den tas ut. Om marknadsvärdet på bilen är högre än bokfört värde, blir mellanskillnaden en intäkt i näringsverksamheten och vice versa för lägre marknadsvärde. Uttagsbeskattning för moms sker dock bara om företaget drog av moms när bilen köptes, vilket normalt inte görs för personbilar. Drogs ingen moms vid köpet behöver inte heller momsen uttagsbeskattas vid uttag.
  Hoppas det besvarade frågorna.

 • STORT TACK!
  Jag fick svar rå allt som jag behövde.

 • Hej min vän tänker köpa en villande aktiebolag.

  1- Frågan är behöver min vän efter köp av vilande AB öppna ett nytt bankkonto för bolaget. och ansöka om ett nytt aktiebolag?

  2- Vad får han när han köper ett vilande aktiebolag och vad ska förvänta sig?

  3- Vad krävs av av köparen/ min vän?

  Uppskattar ditt svar.

  mvh//T

 • Hej Tina!

  1. Har man köpt ett AB (vilande eller inte) har man ju helt enkelt köpt sig ett AB och behöver inte bilda ett nytt AB. Om AB:t har några kontanta medel står de förmodligen på ett bankkonto, så då behöver man ju inte heller öppna ett nytt bankkonto. Om man inte vill, dvs.
  2. Normalt får han aktiebolaget, vilket inkluderar alla bolagets tillgångar och skulder. Exakt vad det innebär, är ju svårt att säga – varierar ju från fall till fall.
  3. Formellt och lagligt krävs inget speciellt, såvida inte köpeavtalet stipulerar något annat. Däremot är det ju en bra idé att syna ett AB som man ska köpa väldigt noga i sömmarna. Om det finns skulder eller förpliktelser i AB:t som inte syns i bokföringen, får man ju dessa på köpet.

  Generellt sett brukar de flesta hellre bilda ett nytt AB än att köpa ett befintligt, såvida det inte finns starka skäl till att köpa ett befintligt. Detta pga just risken för ”skelett i garderoben”.

 • Vad menas med omfattande verksamhet i ett s.k Trädabolag? Jag hittar att man inte får vara verksam i ”vinstgenerering”!? Om man, efter att ha sålt sitt AB, blir kvar en kort tid som ”arbetare på gräsrotsnivå” och ej har ngt alls med ledning el likn att göra, då kan man väl inte anses ha med ”vinstgenerering” att göra??!

 • STORT TACK!

  Jag hade redan talat om det för min vän men var tveksam men nu har jag fått det bekräftad, merci.

  mvh/T

 • Hej Pepe!
  Menar du att du vill vara ”ej verksam i betydande omfattning” för att dina aktier ska vara okvalificerade enligt fåmansbolagsreglerna? (Ursäkta facktermerna, men det är så det heter 🙂 )
  Teoretiskt är du inte verksam i betydande omfattning om du arbetar på ”gräsrotsnivå” och inte har mycket med vinstgenereringen att göra. Nu finns det en del diskussioner om exakt var gränsen går och jag ska inte våga mig på att definiera det här. Men…om du redan sålt ditt företag spelar det ju ingen roll om du är verksam eller inte, eller hur?

 • Har sålt det för i dagarna 5 år sen och då är det ju aktuellt med ”uttag”….! Måste jag likvidera AB:et som exit legat och förvaltats i…? Antar att jag inte varit verksam i ”betydande omfattning” enl ditt svar…?! MVH

 • @Pepe
  Aha, då förstår jag. Du hade aktierna i ett ägarbolag, och dina aktier i ägarbolaget var kvalificerade eftersom de var smittade av ”driftsbolaget” där du tidigare var verksam. Och nu har du varit ”overksam” i både driftsbolaget och ägarbolaget de senaste fem åren och siktar på att dina aktier ska bli okvalificerade?
  Och för att aktierna ska vara okvalificerade inkomståret 2015 får du alltså inte ha varit verksam nån gång under 2010-2015 (inkomståret och de fem föregående inkomståren). Och vice versa för okvalificerade aktier 2016 (2011-2016).
  Om jag har förstått frågan rätt, dvs att du vill att dina aktier i ägarbolaget ska bli okvalificerade, finns det ingen anledning att likvidera ägarbolaget. Med okvalificerade aktier kan du ta ut utdelning till 25% skatt, oavsett belopp.
  MEN jag vågar mig faktiskt inte på att här säga OM alla krav är uppfyllda för att dina aktier ska vara okvalificerade. Det finns ganska gott om rättsfall i just de här frågorna, och det är normalt ett tecken på att det inte är helt lätt att avgöra. Många gränsdragningsfrågor och tyvärr inget man kan säga i en bloggkommentar, utan om du vill vara helt säker bör du ta detta till en rådgivare på området.

 • Hej!

  Om man har avregistrerat sitt AB kan man fortfarande ta ut utdelning enligt förenklingsregeln varje år tills det fria egna kapitalet är slut?

  Sen när väldigt lite kapital finns kvar då likvidera bolaget?

  Hälsningar
  Roger

  • Hej Roger!

   Jag gissar att när du säger ”avregistrera” så menar du avregistrera för F-skatt och moms hos Skatteverket? Att avregistrera hos Bolagsverket gör man ju bara i samband med att bolaget läggs ned, dvs likvideras. Och när det likvideras slutar ju bolaget att existera och alla tillgångar delas ut.

   Men svaret är ja – du kan låta bolaget vara vilande utan verksamhet och ta ut utdelning enligt förenklingsregeln varje år. Efter fem års inaktivitet upphör dessutom aktierna att vara kvalificerade och efter det kan du ta ut alla vinstmedel till 25% skatt om du vill. Liten brasklapp för vissa undantag till den här regeln, t ex om du startat ett nytt bolag med samma/liknande verksamhet.

   Och när du tagit ut den utdelning du vill kan du likvidera bolaget. Kvarvarande tillgångar delas då ut till dig. De jämförs med ditt anskaffningsvärde och skillnaden blir en reavinst eller reaförlust.

 • Hej Mikael! Du är ”min vän i nöden”. Måste pga sjukdom avveckla mitt AB. Ser inga möjligheter att fortsätta. Problemet är att jag har ettårs moms. Antar att enda alternativet då är att försätta bolaget i konkurs eller?
  Orkar inte med att driva bolaget längre och mår ännu sämre av oron över hur och vad jag ska göra.
  Bokslutet är nu snart klart och momsen för förra året ska betalas in men sen är pengarna i stort sett slut.
  Kan jag komma att stå betalningsskyldig för moms 2017.
  Kommer själv att förlora 150000 i insatt kapital på en nedläggning/konkurs.
  Råd!

  • Hej Bo!

   Tråkigt att höra om ditt företag.

   Jag är inte helt säker att jag förstår dina frågor, men om jag lite kort beskriver hur det går till att lägga ned ett AB så kanske jag besvarar dem på vägen.

   Första steget är att trappa av verksamheten, dvs säg upp alla abonnemang och sluta fakturera kunder. När allting har ”klingat av” kan du antingen själva likvidera bolaget eller sälja till en snabbavvecklare. Att likvidera själv är lite bökigt och tar 5-6 månader, så vi brukar rekommendera snabbavveckling.

   När man säljer till en snabbavvecklare får man betalt det egna kapitalet minus snabbavvecklarens arvode, som brukar ligga på 10 000 kr och uppåt. Sedan tar snabbavvecklaren hand om allt och du behöver inte bry dig om momsbetalningar och annat.

   En förutsättning för snabbavveckling är förstås att bolagets räkenskaper är i bra ordning.

   Så det är väl vad jag skulle rekommendera. Googla på ”snabbavveckling” så hittar du ett gäng leverantörer.

 • Hej. Tack för all info ovan.
  Jag tänkte förenkla frågan så här: Om man har haft enskild firma några år och kunnat lägga undan en del i periodiseringsfonder. Men ska nu, på grund av ålder och sjukdom, trappa ner ordentligt, till kanske ingen verksamhet alls.
  Men hans periodiseringsfonder kan/ska ju plockas in en efter en och ger (skattemässigt) en vinst som ska beskattas även om han (i bokföringen) inte har någon inkomst av försäljning.
  Om man då även i fortsättningen betalar utgifter med och utan moms, t ex bankavgift (utan) och telefonabonnemang (med). Kan man då inte dra av hela utgiften inklusive ev moms och därmed åtminstone skattemässigt minska skatten samt samtidigt redovisa 0 kr i både ingående och utgående moms.

  • Hej Ylva!

   Bara en detalj först – en periodiseringsfond kan leva i upp till sex år (så länge företaget existerar), men du får ju ta fram dem tidigare (t ex alla på en gång) om du vill.

   Så länge den enskilda firman kan fortsätta vara registrerad för F-skatt och moms, kan du absolut fortsätta dra av kostnader och lyfta ingående moms, samt ta fram p-fonderna i din egen takt.

   Men knäckfrågan är just om firman kan fortsätta vara registrerad. Momsreglerna säger att du måste bedriva momspliktig verksamhet för att få vara momsregistrerad. Jag vet inte någon fast tidsgräns för hur ofta du måste ha omsättning, men gissar att det är en bedömningsfråga från fall till fall.

   Och för att behålla F-skatten måste du bedriva näringsverksamhet, vilket ju oftast innebär att sälja något. Där säger Skatteverket att om du inte tror att du kommer att ha någon verksamhet inom de närmaste sex månaderna, ska du avregistrera din enskilda firma. Vilket får till följd att p-fonderna skattas fram i nästa deklaration.

   Det är i alla fall vad reglerna och Skatteverket säger. Och vill man ”hålla liv” i en enskild firma, t ex för att ta fram p-fonder i sin egen takt, bör man se till att ha någon form av verksamhet.

 • Hej!
  Får man fakturera ett företag som är vilande?

  • Hej T!

   Absolut. Eftersom ”vilande” bara är en informell beskrivning på ett företag utan verksamhet, så fungerar företaget likadant som ett vanligt företag.

   Däremot kan det ju hända att ett vilande bolag avregistrerar sig för moms och då får man ju inte lyfta moms på inköp. Och om bolaget dessutom avregistrerar sin F-skatt får bolaget inte fakturera tjänster utan att kunden drar av skatt och betalar sociala avgifter, precis som för en anställd.

   Så att ett företag är vilande betyder i sig bara att det inte har nån verksamhet för tillfället.

 • Hej!
  Står införa att låta mitt Ab ligga stilla i fem år.
  Räknas det från gällande datum, årsskifte eller bokslutsdatum?
  Kan man under tiden ta ut den vanliga utdelningen till 20% beskattning.
  Under denna period får jag driva en enskild firma ?
  När fem år har för flutit kan jag då ta ut allt skattat kapital till 25% beskattning.
  Under femårs perioden får jag betala något mer ifrån bolaget än revisorfakturor ? Tex Internet telefon osv ?
  Tack på för hand !!!

  • Hej Anders!

   Det år du vill ha okvalificerade aktier, dvs t ex ta ut utdelning till 25% skatt utan begränsning, måste du ha varit passiv det året samt de fem föregående beskattningsåren (kalenderåren). Så om du slutar arbeta i företaget idag börjar de fem åren alltså inte ticka förrän 1 januari 2018. Och fr o m 2023 är alltså dina aktier okvalificerade.

   Ja, du kan ta ut utdelning till 20% skatt under ”trädaperioden”.

   Ja, du får faktiskt driva enskild näringsverksamhet med samma eller liknande verksamhet, även om man kan tycka att det är lite ologiskt. Gissninsvis ska reglerna bara förhindra att man har större verksamheter som man flyttar mellan bolag för att undvika fåmansbolagsrestriktionerna, inte förhindra att man utövar sitt yrke som enskild firma efter att man avvecklat en större verksamhet.

   Yes, när aktierna väl är okvalificerade kan du ta emot obegränsat med utdelning till 25% skatt.

   Mja, reglerna säger ju inget om vilka kostnader bolaget får ha, bara att du inte får vara verksam i betydande omfattning. Men om du är ensam i bolaget, dvs inga andra ägare eller anställda, innebär ju det rimligen att hela bolaget bör vara hyfsat passivt. Så dels kan man ju gissa att du får svårare att sälja in att du inte gör något i bolaget om du fortsätter att ta kostnader i bolaget (förutom nödvändiga kostnader som bank, bokslut etc). Dessutom, om bolaget inte har nån verksamhet är det ju också svårt att motivera avdrag för kostnader utöver det allra nödvändigaste. Varför ska bolaget ha internet och telefon om inget händer i bolaget? Ja, du förstår vad jag menar. Men någon uttalad gräns för vilka kostnader ett trädabolag får ta upp har jag aldrig sett.

 • Hej
  Jag tog en anställning i Mars i år och mitt aktiebolag ska läggas ner, det har inte funnits nån verksamhet sen jag tog anställningen. Jag har sålt av de inventarier som fanns och jag ligger nu plus/minus noll på kontona. Som jag nu förstått det så kan det komma att kosta en väldans massa pengar att få mitt AB helt avvecklat? Kan man göra detta på ett ”billigare” sätt? Kommer jag att få betala detta med privata pengar eller är det konkurs som måste till annars? Vore ju tråkigt att behöva sätta ett företag som gått bra i 10 år i konkurs…

  Tacksam för svar.

  • Hej Tony!

   Vi hanterar inte bolagslikvidationer själva, så vi har inte råkoll på området. Men när du själv vill lägga ned ett bolag, skulle jag säga att du har tre alternativ:
   1. Sälja bolaget till någon som vill köpa det. Eftersom det alltid är lite risk förknippat med att köpa någons bolag, är det förmodligen lättast med någon du känner.
   2. Försätta bolaget i frivillig likvidation.
   3. Sälja bolaget till en bolagsavvecklare.

   Sälja bolaget
   Detta är förmodligen det ”billigaste” alternativet, förutsatt att du får betalt för hela bolagets egna kapital. Dvs att köparen inte vill ha ”rabatt” för att de tar över eventuella okända åtaganden i bolaget.

   Likvidera bolaget
   Om du beslutar om frivillig likvidation kommer Bolagsverket utse en likvidator som sköter om hela likvidationen. Du kan ge förslag på likvidator, men du kan inte själv vara likvidator. Bolaget betalar ersättning till likvidatorn, som i dagsläget uppgår till ca 8000 kr exkl moms. En likvidation brukar ta 5-6 månader. Läs mer på Bolagsverket.

   Sälja till bolagsavvecklare
   Detta är det alternativ vi brukar rekommendera. Du säljer bolaget till ett företag som specialiserar sig på att lägga ned bolag. Du får oftast betalt för det egna kapitalet minus en summa som är snabbavvecklarens ”avgift”. Det brukar röra sig om ca 10000 kr och uppåt. Men du kan bli av med bolaget och få loss pengarna inom några få dagar, vilket ju är en stor fördel. Exempel på snabbavvecklare är Bolagspartner (no affiliation).

   Jag tycker inte du ska begära bolaget i konkurs utan anledning och jag tvivlar på att det skulle kunna bli billigare.

 • Hej,
  Jag har ett litet elbolag med 2 anställda och vi kommer inte att ha något jobb under december och januari. Kan ma i så fall pausa bolaget?
  Tacksam för svar!

  • Hej Jan!

   Det beror lite på vad du menar med ”pausa”.

   Du behöver varken avregistrera F-skatten eller avregistrera er för moms när det bara är två månader verksamheten ligger nere. Och det finns heller ingen poäng för dig att avregistrera tillfälligt, snarare bara nackdelar.

   Om du inte betalar ut löner skulle du teoretiskt kunna avregistrera dig som arbetsgivare för att slippa lämna in arbetsgivardeklarationer, och sedan registrera dig igen när verksamheten kommer igång. Men det känns ju betydligt enklare att bara nolla två arbetsgivardeklarationer än att avregistrera och sedan registrera er igen. Så om igen, ingen direkt poäng med det.

   Men vad hade du tänkt dig mer exakt med att ”pausa” bolaget?

   • Tack Mikael för snabbt svar.
    Mina två anställda har tid lön och kommer inte jobba under dec och januari så det blir ingen kostand. Jag har månads lön och jag undrar om det går att inte betala ut lön till mig själv, samtidigt socialaavgifter och skatt.

    Mvh Jan

   • Hej Jan!

    Absolut, du bestämmer helt själv hur mycket lön du tar ut eller inte tar ut. Men du måste ju ändå skicka in en nollad arbetsgivardeklaration för de månaderna.

 • Hej,
  jag har ett AB som pga sjukdom inte kommer att vara aktivt inom en överskådlig framtid. Googlade runt på vilande bolag och hamnade här. Inser att det inte finns den ”pausknapp” jag hade hoppats på.

  Aktiviteten i bolaget har varit mycket låg de sista åren, och nu blir den noll. Rätta mig om jag tänker fel nu;
  Om bolaget inte har abonnemang eller löpande kostnader, och jag inte fakturerar eller gör inköp borde jag kunna lämna in samma årsredovisning som det första året aktiviteten var noll, med lite redigering på årtalet 😉
  Jag avregistrerar momsen och har inga anställda.

  Så om jag skickar in årsredovissning och ett protokoll från årsmötet (varje år), så håller jag mitt bolag ”aktivt” vilande för egen räkning, och kostnaden blir även den noll?

  Den enda kostnaden jag behöver fundera över då är bankkostnaden för att ha ett företagskonto. Kan jag fimpa kontot och ha kontanter hemma i lådan? Är det ens lagligt?

  • Hej!

   Nja, man kan ju ha bolaget vilande, men helt pausat är det ju inte eftersom man som du säger måste skicka in årsredovisning och inkomstdeklaration varje år ändå. Årsstämmoprotokollet behöver du dock inte skicka in.

   Och ja, om absolut inget händer kommer årsredovisningen se väldigt likartad ut från år till år. Jag kan dock inte lova att du bara kan ändra datumen utan du behöver nog se över även övrig information i årsredovisningen. T ex måste ju kolumnerna för fg års siffror samt flerårsöversikten uppdateras. Men i ett helt passivt bolag bör man kunna göra årsredovisningen själv med ledning av tidigare år.

   Ha ha, jag har faktiskt också funderat över den där retliga bankkostnaden i helt passiva bolag. Vad jag vet så är det inget som hindrar att alla likvida medel finns i kontanter och att bolaget inte har något bankkonto. Sen skulle ju nån såklart kunna misstänka att man i själva verket har lånat ut pengarna till sig själv, så det är väl snarare ett ”bevisproblem” i så fall. Men inget formellt hinder såvitt jag vet.

   Så ja, kan du bara slippa bankkostnaden och gör årsredovisning och inkomstdeklaration själv, bör du teoretiskt kunna ha kvar bolaget vilande helt utan kostnader.

 • Hej!
  Jag har enskild firma och får inga uppdrag längre, pga Corona. Om jag ska kunna få ut a-kassa måste jag, om jag förstått rätt, avaktivera mitt företag, ta bort företagets hemsida och anmäla mig till arbetsförmedlingen? Jag vill ju fortsätta driva mitt företag som innan och hoppas att det löser sig på sikt. Det tråkiga är ju att inte kunna marknadsföra sig eller ta emot småuppdrag, när företaget ligger vilande.
  Jag undrar hur snabbt man kan aktivera företaget igen, när det är avaktiverat? Handlar det om några dagar eller veckor? Går det snabbt, kan det kanske fungera, i så fall kan jag snabbt växla om till aktivt läge och ta emot beställningar om/när de kommer.
  Tack på förhand!

  • Hej Petra,

   Tråkigt att höra att uppdragen sinar. Det är nog tyvärr alltför många som är i den situationen.

   Exakt hur processen för A-kassa fungerar är det nog bäst att du tar direkt med Arbetsförmedlingen, om inte annat eftersom riktlinjerna ändras då och då.

   Men din fråga var ju hur snabbt det går att aktivera ett företag igen. Eller registrera sig för F-skatt, som det väl formellt handlar om. Det är mig veterligen ingen speciell ”minimitid” utan det har nog med Skatteverkets arbetsbelastning att göra. Jag ser sällan att det tar mer än 1-2 veckor, ibland t o m snabbare. Förutsatt att Skatteverket inte ser några hinder med F-skatteregistreringen, såklart.

   Värt att ha i åtanke är att om man har avsättningar till periodiseringsfond och/eller expansionsfond, och avregistrerar sin F-skatt i år, ska dessa avsättningar skattas fram i inkomstdeklarationen nästa år (dvs deklarationen för i år). Om man avregistrerar sin F-skatt i år men sedan registrerar sig för F-skatt igen samma år, vet jag faktiskt inte hur det hanteras. Gissningsvis bör man då få behålla sina avsättningar, men jag kan inte garantera det.

 • Vad säger SKV om konstnärlig/kulturell verksamhet?

  Jag har gått på lågvarv förra året då jag jobbar som anställd och hade mkt med familjen och nu i coronatider kan det se lite tufft ut en tid framöver.

  I många andra fall, exempelvis med underskott i verksamheten, är ju vi som bedriver konstnärlig verksamhet något förskonade med hårda regler. Hur ser de på nollresultat i vårat fall? Kommer de kräva att jag avregistrerar moms och f-skatt?

  • Enklast är nog att kolla med Skatteverket direkt. Börja med att kolla på deras sida om Corona, expandera avsnittet ”Frågar din A-kassa om du har vilande verksamhet”.

   Nollresultat är i sig inget problem, men har man inga intäkter antyder det ju att man inte har nån verksamhet, och man kan inte köra utan verksamhet hur länge som helst. Enligt länken ovan kan man pausa verksamheten under 2020 och som längst till utgången av 2021, utan att behöva avregistrera verksamheten.

 • Hej!
  Hur fungerar det med företag som man sätter på ”vilande” för att man ska börja studera i ca 2,5 år?
  Måste man avregistrera? Om man avregistrerar, kan man registrera för F skatt osv igen då? Behöver jag säga ngt till Skatteverket?

  • Hej Nora,

   Beror lite på vilken företagsform du har samt på varför du ska lägga företaget vilande. Som jag skriver i inlägget ovan, går det ju egentligen inte att ”sätta det på vilande”, eftersom det inte finns någon sådan status hos vare sig Skatteverket eller Bolagsverket.

   Så första frågan är vem som kräver att du lägger företaget vilande. Om det t ex är CSN så behöver du nog kolla med dem vad deras krav är. Skatteverket kräver ju inget speciellt bara för att du studerar.

   Bolagsformerna då. För ett aktiebolag spelar det ingen roll vad din personliga situation är. Om bolaget har verksamhet kan du ha moms- och F-skatteregistreringen kvar. Har bolaget ingen momspliktig verksamhet bör man enligt Skatteverket avregistrera sig för moms. Däremot har jag aldrig hört något krav på att avregistrera bolagets F-skatt, i alla fall inte praktiken. Men det kanske formellt finns nån sån rekommendation också, jag vet inte.

   En enskild firma måste ju däremot ha verksamhet eller förväntas ha verksamhet inom den närmaste tiden för att få ha kvar sin F-skatt och momsregistrering. Däremot tror jag du kan ha kvar F-skatten under en längre tid även om verksamheten är vilande pga t ex studier eller föräldraledighet. Men jag rekommenderar dig att höra vad Skatteverket säger här.

   Även om du avregistrerar F-skatt och moms, närhelst du har verksamhet kan du registrera dig för F-skatt och moms igen.

 • Hej! Jag har ett AB som jag på grund av annan anställning skall sätta ”vilande” i fem år för att kunna ta ut kapitalet till 25% skatt. Dock så har jag en tjänstebil på företaget. Den vill jag helst inte lösa ut privat utan vill bara fortsätta betala fakturorna privat för att inte skapa onödiga transaktioner på firman. Dock så kommer jag förr eller senare att vara tvungen att lösa ut bilen och då kommer säkert ett positivt värde hamna på firman. Räknas då bolaget fortfarande som vilande? Inser att det kanske är smartast att lösa ut bilen men då måste det ju göras kontant vilket inte är så kul. Tack för en bra sida!

  • Hej Rolf,

   Just att bolaget är ”vilande” är inte någon formell status eller något binärt. Det är mer en informell term för ett bolag utan verksamhet.

   Det som är viktigt om du lägger bolaget ”i träda” är att du själv inte är verksam i betydande omfattning. Så teoretiskt sett kan bolaget ha verksamhet så länge du själv (eller nån närstående) är verksam.

   Sen hänger de här två ju ofta ihop i mindre företag, och förmodligen även i ditt. Så blir du då verksam i betydande omfattning för att du har en förmånsbil i bolaget? Jag kan inte säga det säkert, men min gissning skulle vara nej. Dvs att det inte skulle ”bryta din träda”, om man säger så. Att du blir förmånsbeskattad för en bil betyder ju inte att du arbetar i bolaget eller har ”stor betydelse för vinstgenereringen”, som det uttrycks.

   Sen kanske man kan tänka sig att det är lättare att sälja in till Skatteverket att du inte är verksam om absolut ingenting händer i bolaget. Men hur stor roll detta spelar har jag svårt att säga.

 • Hej!

  Jag har ett aktiebolag som inte har någon som helst aktivitet. Nu har tiden kommit där man ska lämna in inkomstdeklaration 2 för AB. Nu undrar jag hur man ska fylla i den deklarationen? Kan du vägleda mig, tack snälla!

  • Hej Reza,

   Mja, det är ju svårt att säga exakt hur du ska göra en inkomstdeklaration här på en blogg. Hade det varit så enkelt så vore det ju svårt för oss byråer att sälja den tjänsten. 🙂

   Men rent generellt: bokslut, årsredovisning och inkomstdeklaration sker exakt på samma sätt för aktiebolag med eller utan verksamhet. Det blir oftast bara lite färre siffror för passiva bolag. Men formkraven och metodiken är exakt densamma.

 • Hej!

  Jag har AB som va igång ca i 6 månader och nu tänker gå i vilande. Undrar ifall man kommer få g. ersättning från allfakassa om man inte tagit något lön från AB under tiden.

  • Hej Jimy,

   Du tänker på A-kassa? Jag vet faktiskt inte hur Arbetsförmedlingen resonerar där. Jag har hört av andra att de ställer vissa krav om man äger ett företag och vill ha A-kassan, men jag skulle nog rekommendera att du pratar direkt med dem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *